Metro-portal.hr

objavljeno 22.10.2010. 23:30:00
HORMON DHEAS

Koliko novca, toliko godina života

Znanstvenici su ustanovili da bogati imaju veću koncentraciju hormona DHEAS koji produžuje život

Kupanje u novcu
Kupanje u novcu (Shutterstock)

Bogati žive duže zbog hormona koji im produžuje život, pokazuje istraživanje koje je u Velikoj Britaniji provedeno na 10.000 ispitanika starijih od 50 godina. Visoka razina hormona DHEAS zabilježena je kod osoba s brojnim interesima koje se zdravo hrane, puno kreću i izbjegavaju stres, a radi se o faktorima koji su većinom prisutni kod bogataša, piše Daily Mail.

DHEAS pospješuje koncentraciju i rad mozga te upućuje na mentalnu snagu, pogotovo kod muškaraca. Znanstvenici tvrde da se iz koncentracije tog hormona može iščitati očekivano trajanje života pojedinih društvenih slojeva.

>>Je li starenje bolest ili nezaustavljiv prirodni proces?

Lučenje hormona najintenzivnije je u djetinjstvu dok se koncentracija s godinama prirodno smanjuje. "Koncentracija je veća kod aktivnih osoba koje imaju dinamičan krug prijatelja i interesa. Još je prerano tvrditi da postoji izravna povezanost hormona i dugovječnosti, ali sve ukazuje na to da prednosti koje sa sobom donosi novčano blagostanje utječu na pojačano lučenje DHEAS-a", tvrdi voditelj istraživanja Michael Marmot.

Pod prednostima života bez financijskih problema, znanstvenici podrazumijevaju kvalitetniju prehranu, bolju zdravstvenu skrb, manje stresa, veći broj putovanja i hobija te intenzivnije bavljenje sportom.

O povezanosti bogatstva i očekivanog trajanja života govori i novija studija koju je proveo Institut za ekonomska istraživanja (DIW) u Njemačkoj. Rezultati studije pokazuju da imućne žene žive tri, a imućni muškarci čak šest godina duže od siromašnih.

"Osobe s financijskim problemima češće pate od pretilosti, nedostatka kretanja, prekomjernog pušenja te nedovoljnog konzumiranja voća i povrća. Takav način života dovodi do bolesti poput dijabetesa i visokog tlaka", upozorava Marmon.

Na kraju, ali ne manje važno treba istaknuti i jedan od ciljeva istraživanja kojeg Marmon i kolege provode na Sveučilištu u Londonu - hormon DHEAS u obliku tableta trebao bi postati novi hit na tržištu.

>>Farmaceutske kompanije izmišljaju istraživanja i kupuju liječnike

22.10.2010. 23:30:00
http://metro-portal.hr/koliko-novca-toliko-godina-zivota/50157/