« Život
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
TAJNI SASTOJCI

Koliko kemije ima u kruhu?

Kruh više nije što je nekad bio; pekarski proizvodi zbog kemikalija izgledaju atraktivnije i duže traju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

kruh

,

prehrambena industrija

,

kemikalije

,

štetne kemikalije

Vrsta, izgled, okus i cijena imaju ključnu ulogu pri kupnji kruha u trgovinama. Točan popis sastojaka najčešće ne možemo doznati niti za njega pitamo. No, kruh se danas više ne radi samo od brašna, vode, soli i kvasca već sadrži i niz dodataka iz laboratorija koji mu produžuju rok trajanja i daju atraktivniji izgled.

Među tvarima koje se najčešće dodaju kruhu ističu se:

1. Sredstva za konzerviranje i regulator kiselosti okusa (E260, E270). Poboljšavaju svojstva kruha i produžuju rok trajanja.

2. Askorbinska kiselina (E300). Poboljšava kvalitetu pečenja i ljepljivost tijesta.

3. Emulgatori (E322, E471, E472). Povećavaju volumen i zadržavaju vlažnost.

4. Sladno brašno. Poboljšava prhkost, vanjski izgled i okus.

Pored navedenog, zanemarivo nije ni korištenje raznih pesticida i genetski modificiranog sjemena pri proizvodnji žitarica. "Pekari sve češće koriste gotove smjese koje samo moraju pomiješati s vodom. Često ni sami ne znaju što se u tim vrećama nalazi", kaže prehrambeni tehničar Udo Pollmer s europskog Instituta za namirnice i nutritivne znanosti.

Kemikalije u kruhu su, prema propisima EU, bezopasne iako ne postoji točan popis dopuštenih tvari. Također, proizvođači nemaju zakonsku obvezu navođenja sastojaka na svakom proizvodu. Tvrde da se radi o dodacima koji se nalaze i u brojnim drugim prehrambenim proizvodima koji u malim količinama nisu opasni za zdravlje. Međutim, postoje i znanstvenici koji upozoravaju na potencijalno štetno djelovanje.

Kritična su sredstva koja skraćuju proces fermentacije tijesta kao i enzimi amilaze koji se dobivaju iz plijesni i koji mogu dovesti do alergijskih reakcija. Brojni proizvođači taje sastojke koje stavljaju u brašno što onemogućuje provođenje istraživanja. "Neka nam pokažu sastojke ako su bezopasni kao što tvrde", poziva Pollmer proizvođače.

Unatoč dodacima, kruh je i dalje zdrava namirnica koja organizam opskrbljuje ugljikohidratima, proteinima, vlaknima i B-vitaminima te, u manjoj mjeri, kalijem i magnezijem. Hranjive tvari nalaze se u pekarskim proizvodima od cijelog zrna, dok popularni bijeli kruh tijekom proizvodnje gubi gotovo 90% magnezija i vitamina B1.

18.02.2011. 16:45:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    damjan
    18.02.2011. 17:13
    askorbinska kiselina je vitamin C inace. nije vredno pomena
  2. avatar
    lol
    19.02.2011. 20:54
    kruh sadrzi i znatne kolicine hidrogen dioksida, a o tome se uopce ne govori...
  3. avatar
    dora
    20.02.2011. 20:57
    halo? što je danas prirodno?
  4. avatar
    Prehrambeni tehnolog
    21.02.2011. 15:32
    Kemije u kruhu ima malo i najveći dio reagira prije pečenja a samo manji dio ostaje u proizvodu. Kada kažem manji dio mislim samo na emulgatore koji su ionako načinjeni od masnih kiselina. Kod kruha se najviše vara na tipu kruha tako da treba dobro pogledati je li raženi raženi i je li kukuruzni kukuruzni. Ostalo nema veze i vidim da su vani u EU educirani da boli glava.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh