« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 mjeseci i 24 dana
SAVJETI

Koliko je procesuirana hrana zapravo nezdrava?

Tek toliko da znate - ultra procesuirana hrana je među najprofitabilnijom koju kompanije mogu proizvodit

Mda...
Mda... (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

procesuirana hrana

Od narezanog crnog kruha do unaprijed pripremljenih obroka i sladoleda, radi se o skupini namirnica nastalih različitim - no često značajnim - razinama industrijske prerade. Sastojci poput prezervativa, umjetnih sladila i emulgatora nisu uobičajeni u domaćem kuhanju.

"Ultra procesuirana hrana je među najprofitabilnijom koju kompanije mogu proizvoditi," kaže profesorica Marion Nestle, stručnjakinja za politiku hrane i profesorica nutricionizma na Sveučilištu New York.

Naša konzumacija ultra procesuirane hrane u porastu je, a s njom i stope dijabetesa i tumora.

Neki akademici vjeruju da ova veza nije slučajna.

Profesor Tim Spector, profesor epidemiologije na sveučilištu King's College London, proučava trendove u bolestima.

"U posljednjih 10 godina, dokazi polako rastu da je ultra procesuirana hrana za nas štetna na načine o kojima ranije nismo razmišljali," rekao je.

"Riječ je o čitavom nizu tumora, srčanim bolestima, moždanim udarima, demenciji," kaže Spector.

Ultra procesuirana hrana sadrži kemikalije koje su, kažu britanski regulatori, sigurne, no program BBC Panorama istražio je nove znanstvene dokaze o povezanosti između nekih od tih kemikalija i raka, dijabetesa i moždanih udara.

U siječnju je objavljena jedna od najtemeljitijih studija ultra procesuirane hrane. U studiji se proučavalo 200.000 odraslih građana Ujedinjenog Kraljevstva, a rezultati su otkrili da povećana konzumacija ultra procesuirane hrane može biti povezana s većim rizikom od raka, pogotovo tumora mozga i jajnika.

Od prošlog mjeseca, Svjetska zdravstvena organizacija upozorava protiv upotrebe umjetnih sladila, objašnjavajući to potencijalnim rizicima za zdravlje.

Ipak, dokazivanje da konkretni sastojci štete ljudskom zdravlju predstavlja izazov - postoji čitav niz drugih faktora u našim životima koji mogu izazvati ove bolesti, na primjer nedovoljna tjelesna aktivnost, pušenje ili pretjerana konzumacija šećera.

06.06.2023. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh