Volite li rajčice?
Ne samo da su ukusne, osvježavajuće i punog okusa, već je i pozamašan popis dobrobiti rajčice – posebno onih povezanih s vašim zdravljem – beskrajan
Rajčice nisu za svakoga, da vam bude jasno. Naime, ne su jedna od najčešćih alergija koje ljudi imaju na hranu, a također mogu uzrokovati neugodne probavne simptome kod nekih ljudi s gastrointestinalnim problemima. Međutim, rajčice su također antioksidansi i pune su mnogih drugih bitnih vitamina i hranjivih tvari.
Imajući to na umu, evo nekoliko iznenađujućih stvari koje se mogu dogoditi vašem tijelu kada jedete svježe rajčice, piše Eat This, Not That.
1. Pune su antioksidansa
Rajčice sadrže obilje biljnih spojeva, koji su prirodni antioksidansi koji se nalaze u voću i povrću. Važno je unositi dovoljno antioksidansa u svoju prehranu kad god možete jer oni mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala u vašem tijelu, a to su molekule koje mogu ubrzati proces starenja i doprinijeti stvarima poput raka i bolesti srca.
Antioksidans kojeg najviše ima u rajčici zove se likopen, a odgovoran je za jarkocrvenu boju ovog voća. Međutim, trebali biste biti sigurni da jedete kožu rajčice kako biste dobili puno ovog antioksidansa jer je tamo najveća koncentracija. Također, prema American Journal of Clinical Nutrition, jedenje izvora masti uz rajčice pomoći će vašem tijelu da bolje apsorbira likopen.
2. Sadrže kalij
Ovo svestrano voće može pomoći vašem srcu na više načina. Ne samo da sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u prevenciji bolesti srca, već su rajčice i dobar izvor kalija, za kojeg se zna da pomaže u snižavanju krvnog tlaka. A prema American Journal of College of Cardiology, konzumacija kalija također je povezana s manjim rizikom od moždanog udara, kardiovaskularnih bolesti i koronarne bolesti srca. Američko udruženje za srce kaže da možete uživati u blagodatima rajčice za zdravlje srca u bilo kojem obliku, od cijele rajčice do umaka i sok
3. Smanjuje opekline od sunca
Prema Eleni Paravantes, osnivačici bloga Olive Tomato i autorici knjige The Mediterranean Diet Cookbook for Beginners, rajčice su pune karotenoida, posebne vrste antioksidansa koji štiti vašu kožu od oštećenja uzrokovanih suncem. Zapravo, jedna studija iz 2017. u Scientific Reports otkrila je da redovita konzumacija rajčice može spriječiti opekline od sunca, čime se smanjuje rizik od tumora kože izazvanih UVB zračenjem.
4. Poboljšava raspoloženje
Rajčice ne poboljšavaju samo okus vašeg obroka - one vam mogu dugoročno poboljšati i raspoloženje. Studija iz 2013. u The Journal of Affective Disorders otkrila je da su stariji sudionici iznad 70 godina koji su jeli rajčice dva do šest puta tjedno imali 46% manju vjerojatnost da će prijaviti blage ili teške simptome depresije u usporedbi s onima koji su jeli rajčice manje od jednom tjedno. Naime, drugi proizvodi korišteni u studiji nisu proizveli isti učinak.
"Istraživači nisu sigurni koje hranjive tvari uzrokuju taj učinak, ali vjeruju da bi to mogli biti antioksidansi - uključujući likopen", kaže Paravantes.
5. Vaše tijelo može učinkovitije apsorbirati željezo
Jeste li znali da neke namirnice zapravo pomažu vašem tijelu bolje apsorbirati druge hranjive tvari? Rajčice su jedna takva namirnica, prema Blanci Garcia, stručnjakinji za prehranu. Točnije, mogu vam pomoći u apsorpciji željeza, minerala koji igra ključnu ulogu u stvaranju hemoglobina i mioglobina, proteina koji pomažu u prijenosu kisika do mišića i organa u cijelom tijelu.
Pored popisa dobrobiti rajčice, ovo voće to može postići zbog sadržaja vitamina C. Prema Nacionalnom centru za biotehnološke informacije, vitamin C može povećati unos željeza tako što ga pohranjuje u obliku koji vaše tijelo može lakše apsorbirati. Dobra vijest o rajčicama je da jedna šalica porcije sadrži gotovo 27% vaše preporučene dnevne vrijednosti ovog vitamina.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar