« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
NAUŠTRB KVALITETE

Koliko dugo hrana smije biti smrznuta?

Ako se hrana drži zamrznutom može trajati jako dugo, ali zato gubi na teksturi, izgledu, okusu i kvaliteti općenito

Koliko dugo hrana smije biti smrznuta?
Koliko dugo hrana smije biti smrznuta? (Shutterstock)
Više o

meso

,

voće

,

savjeti

,

namirnice

,

povrće

,

zamrzavanje

,

ATP metz

Kad je u pitanju pripravljanje zdrave hrane kod kuće ne biste trebali podcijeniti važnost i korisnost vašeg zamrzivača. Ako je zamrzivač solidno popunjen uštedjet ćete si vrijeme i neće morati letjeti do trgovine kad budete u žurbi i kad budete morali pripremiti nešto za jesti. Nadalje, zamrzivač vam može biti od velike koristi i kod već pripremljenih jela jer ih možete zamrznuti i prvom prilikom samo izvaditi i podgrijati. Osim toga, pratite akcije u trgovinama i supermarketima i kupite više zaliha po manjoj cijeni i napunite zamrzivač. Zamrzavanje je idealno rješenje kad pri ruci imate sezonsku hranu, voće i povrće.

Ali koliko dugo zamrznuta hrana može stajati tako? Ako se drži na temperaturi od oko -17 stupnjeva Celzijevih može se čuvati do u nedogled. Ali to ne znači da će joj kvaliteta i tekstura ostati na istoj razini.

Evo koliko dugo možete zamrznutima čuvati neke namirnice prije nego im žrtvujete kvalitetu:

  • Slanina - 1 do 2 mjeseca
  • Kruh - 2 do 3 mjeseca
  • Kuhana govedina i svinjetina - 2 do tri mjeseca
  • Kuhana piletina, puretina, pačetina - do 4 mjeseca
  • Voće - 8 do 12 mjeseci
  • Hot dog - 1 do 2 mjeseca
  • Kobasice - 1 do 2 mjeseca
  • Juhe i gulaši - 2 do 3 mjeseca
  • Neobrađena piletina (komadi) - 9 mjeseci
  • Neobrađena piletina (u komadu) - 1 godina
  • Neobrađeni odresci (govedina) - 4 do 12 mjeseci
  • Neobrađeno mljeveno meso - 3 do 4 mjeseca
  • Povrće - 8 do 12 mjeseci
  • Tijesto za kolače - 3 mjeseca

 

Savjeti za smrzavanje hrane

Hranu smrzavajte čim ju kupite ili uzmete iz vrta. Što je svježija kad se smrzne bit će bolje kvalitete kad ju odmrznete. Većina hrane je pogodna za smrzavanje, ali postoje neke namirnice koji biste trebali držati podalje od temperatura ispod nule. Dakle, nemojte smrzavati konzerviranu hranu ni jaja u ljusci (ljuska može popucati i u nju se mogu zavući bakterije). U tehničkom smislu možete zamrzavati majonezu, zelenu salatu i umake, ali to je veliki udarac na njihovu kvalitetu. Ambalaža namirnica je također važna - ako se umjesto plastike, alu-folije i vrećica namirnice odlučite držati u staklenim posudama, pobrinite se da to staklo može podnijeti niske temperature kako ne bi puklo.

Hrana koju nije poželjno zamrzavatiSvjež kupus, svježi krastavci, celer, bjelanjak jajeta (kuhan, u salatama, sendvičima, itd.), pjena od bjelanjka, kuhana riža, makaroni i špageti, želatina, pržena hrana (osim pommes frittes), kiselo vrhnje, ribani sir, majoneza, dresing za salatu.

Meso možete smrzavati u originalnom pakiranju u kojem ste ga kupili, ali ako ga želite dulje držati smrznutog dodajte još jedan sloj zaštite poput vrećice ili celofanskog omota. Uvijek je dobro napisati što je što od mesa i namirnica koje smrzavate te datum kad ste ga stavili u zamrzivač. Nemojte odmrzavati hranu na kuhinjskom stolu i temperaturi. Tri najbolja načina za odmrzavanje su frižider, hladna voda i mikrovalna pećnica.

Kako zamrznuti svježe namirnice

Svježe voće će se najbolje zamrznuti ako ga razrežete na dijelove, pobrinete se da nije vlažno i umotate ih u papir za pečenje ili celofan. Neki ljudi preferiraju ubacivanje komada voća u šećer ili šećerni sirup kako bi sačuvali teksturu i okus.

Povrće obično treba biti blanširano (kuhano ili pareno u kratkom intervalu) prije zamrzavanja kako bi sačuvalo okus, teksturu i boju. Zatima ga treba spremiti u omot od celofana ili vrećice i zamrznuti.

Utjecaj zamrzavanja na začine

Papar, češnjak, zelena paprika i neke trave postaju jačima i gorčima. Luk i paprika mijenjaju okus. Celer postaje jači. Curry dobiva neugodan pljesnivi okus. Sol gubi okus i pojačava užeglost namirnica koje sadrža masnoću. Zato kada stavljate začine na hranu koju planirate zamrznuti, stavite ih malo i kasnije nakon odmrzavanja, a prije konzumiranja dodajte još.

14.10.2011. 19:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh