« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina
ZAPAMTITE

Koje sastojke hrane treba izbjegavati

U San Franciscu započeli su kampanju u kojoj upozoravaju na štetnost zašećerenih sokova, a New York planira isto napraviti s hranom koja sadrži visoki postotak soli

HFCS - visokofruktozni kukuruzni sirup
HFCS - visokofruktozni kukuruzni sirup (Arhiva)
Više o

šećer

,

sol

,

umjetne arome

,

visokofruktozni sirup

,

hidrogenizirano biljno ulje

Hrana sadrži sve više dodataka koje treba izbjegavati u širokom luku, a najčešće se dodaju upravo šećer i sol kao pojačivači okusa. Preporučena dnevna doza soli je 2.300 miligrama, što je inače sadržano u jednom malo većem hamburgeru.

Uz to, gotovo sva visokoprocesirana hrana obiluje umjetnim aromama - od kesa i žitarica preko pahuljica do sokova, a one su tu kako bi imitirale okus maslaca ili nekog voća.

>> Opasne kemikalije u svakodnevnoj prehrani >>

Biljna ulja uglavnom su djelomično ili potpuno hidrogenizirana, što znači da se radi o polučvrstim mastima koja su, zbog dulje trajnosti, procesirana na način da se mastima dodaje vodik što daje konzistenciju i bolji ukus.

Takva ulja nalaze se u juhama, margarinu, smrznutoj hrani i sličnim proizvodima koji postaju izuzetno opasni za zdravlje srca.

Za kraj, tu je kralj svih otrova u hrani - visokofruktozni kukuruzni sirup, HFCS Nema gdje ga nema, od jogurta i sladoleda do kečapa i kruha. Diže razine lošeg kolesterola u nebo što izravno vodi do srčanog udara, uz sve ostale štetne posljedice po zdravlje.

Tjera vas da jedete više nego inače, utječe na razinu hormona leptina koji suzbija glad, izaziva ovisnost ... lista je toliko duga da je nema smisla ponovno pisati.

Stoga, čitajte malo bolje deklaracije ...

12.06.2015. 16:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh