« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
MLJAC

Kesten, jesenska superhrana

Kesten je sladak, ima vrlo malo kalorija i jedini je orašasti plod koji sadrži vitamin C, stoga, navalite bez oklijevanja

Navalite slobodno, ne deblja :)
Navalite slobodno, ne deblja :) (Shutterstock)
Više o

vitamin C

,

folna kiselina

,

masti

,

superhrana

,

nutrijenti

,

kesten

,

folati

Kesten je jesensko blago koje nam donosi priroda kako bi se pobrinula za naše tijelo tijekom zime, a kad pogledamo što sve sadrži ovaj obični smeđi orašasti plod, stvarno nema razloga da se ne bacimo na njega bez zadrške.

Naime, kesten je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C i na tridesetak grama ima samo jedan gram masti i manje od 70 kalorija. Već je to dovoljno da ga ove jeseni obavezno imamo u tanjuru, no ima toga još.

Uz to, kesten obiluje folatima koji se inače nalaze u zelenom lisnatom povrću, a osim njih ima i folne kiseline i vitamina B1, B2 i B6. Naravno, odličan je izvor vlakana koja smanjuju razinu kolesterola, a sadrži i cijeli niz minerala - bakar, cink, fosfor, kalij, kalcij, mangan i željezo, što sve uravnotežuje srčani tlak i blagotvorno djeluje na metabolizam kostiju.

Tijekom sezone kestena trebalo bi iskoristiti ovu superhranu pa se za najbolje rezultate preporučuje konzumacija do 85 grama dnevno.

Kesten, kao bademi i lješnjaci, ne sadrži gluten, a najviše sadrži škroba, baš kao i kukuruz i krumpir. Kestenovo brašno je lako probavljivo, kao i kuhani ili pečeni cijeli kesteni. 

U narodnoj se medicini kesteni koriste kod probavnih i bubrežnih tegoba, dok čaj od kestena ima sjajan učinak na simptome bronhitisa i astme.

Stoga, nema čekanja, u šumu na branje kestena!

 

30.10.2013. 09:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh