« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
SKLAD U DOMU

Feng shui kuhinja: energija i blagostanje

Hrana je primarni izvor čovjekove snage, pa je uređenje kuhinje po principima feng shuija ključno za zdravlje

Kako dobro urediti kuhinju
Kako dobro urediti kuhinju (Arhiva)
Više o

interijer

,

kuhinja

,

uređenje doma

,

Feng shui

,

uređenje kuhinje

Mjesto na kojem živimo i način na koji stanujemo utječu na naše zdravlje, energiju, odnose s drugim ljudima, raspoloženje, koncentraciju, a samim time i opći uspjeh i zadovoljstvo u životu.

Ovim aspektom suvremena znanost tek se počinje baviti, a primjena drevne kineske vještine feng shui, koja se bavi životnim prostorom, sve je češća, tim više što prosječan čovjek najveći dio života provede u zatvorenom prostoru.

Sve na svome mjestu

Riječ feng na kineskom znači vjetar, a shui znači voda. U kineskoj kulturi blagi vjetar i bistra voda označavali su dobru žetvu, a samim tim i dobro zdravlje, odakle je poteklo značenje da dobar feng shui donosi dobre uvjete i zdravlje, dok loš feng shui donosi suprotno. Feng shui predstavlja obimnu i kompleksnu znanost uređivanja životnog prostora čime se oslobađa chi (energija) oko nas i u nama s ciljem da se sve dovede u harmoniju.

Štednjak na pravom mjestuNajvažniji dio kuhinje je štednjak, i njegov položaj najviše utječe na pripremanje hrane. Nepovoljne pozicije za štednjak su: iza vrata, ispod prozora, ako je nedovoljno osvijetljen i bez slobodnog prostora ispred. Dobro je postaviti ga na mjesto s kojeg imate pogled na cijelu prostoriju.Uređenje prostora po feng shui principima  pojednostavljeno podrazumijeva da je sve na svome mjestu – odnosno najboljem mjestu u odnosu na vrata, prozore, strane svijeta i ostali namještaj.

Podrazumijeva se da prostor treba biti svijetao, čist i provjetren, zaštićen od nepoželjnih utjecaja izvana i iznutra te da energija slobodno cirkulira prostorom, da ju ništa ne ometa. Kako će se prostor konkretno urediti, ovisi o mnogim faktorima. Savršeno uređen prostor, prema feng shuiju, nije ni prazan ni pretrpan, pa se u njemu energija slobodno kreće.

Budući da je hrana primarni izvor čovjekove snage, uređenje kuhinje u skladu s principima feng shuija ključno je za zdravlje svih ukućana. Idealno gledano, kuhinja se nikad ne bi trebala nalaziti u središtu doma, a baš nikad na jugozapadu.

Najbolja lokacija je ili u stražnjem dijelu doma ili na jednoj njegovoj strani. Sve u kuhinji treba biti dostupno, prostorija treba biti svijetla i dovoljno široka da omogući nesmetano kretanje. Ne smije biti pretrpana kuhinjskim elementima - posude za hranu i kuhinjska pomagala odložite na policu ili u kuhinjske elemente.

Čisto i prozračno

Vrata kuhinje trebaju stalno biti zatvorena jer pogled na otvorena vrata asocira na glad. Košara za smeće treba biti smještena ispod sudopera, ali je poželjno da ima i poklopac.

Koristite pastelne bojeNajprikladnije boje za kuhinju su pastelne - boja vanilije i breskve. Pluto i drvo su, prema feng shuiju, idealni materijali za kuhinjske podove. Obloge od nehrđajućeg čelika i keramičke pločice mogu uzrokovati brzi chi, što nije dobro ako u kuhinji provodite mnogo vremena, jer vas može iscrpiti.U skladu s osnovnim principom feng shuija o čistoći, sve radne površine u kuhinji trebaju biti dobro osvijetljene, a kuhinja u cjelini treba biti besprijekorno čista.  Sve stvari koje se ne koriste treba ukloniti - vani smiju biti samo stvari koje se svakog dana uzimaju u ruke.

Sve što je polomljeno i okrhnuto - primjerice čaše, tanjuri, lonci - bacite. I sve drugo što je pokvareno, primjerice, vrata koja škripe, slavine koje cure, uređaji koji ne rade - sve treba popraviti, a ako to nije moguće, onda izbaciti iz stana.

Feng shui zagovara redovito čišćenje prostora - ne samo prašine i općenito prljavštine, nego rješavanje svih nepotrebnih stvari koje sputavaju protok pozivitne chi energije.

I boje imaju svoje mjesto u fen shui učenju. Idealna boja za kuhinju je bijela jer simbolizira čistoću hrane, a idealan materijal je - drvo. Ukoliko vaš izbor nije bijela, neka to svakako bude neka svjetlija boja.

Sve oštre predmete - noževe, škare, vadičepove i slično držite u ladicama. Također reducirajte količinu plastike i metala. Najvažniji dio kuhinje je štednjak, i njegov položaj najviše utječe na pripremanje hrane. Nepovoljne pozicije za štednjak su: iza vrata, ispod prozora, nedovoljno osvijetljen i bez slobodnog prostora ispred. Bilo bi ga dobro postaviti na mjesto s kojeg će kuhar vidjeti cijelu prostoriju. No, najvažnije je da je područje oko štednjaka dobro ventilirano i osvijetljeno.

Sve to utječe na kvalitetu pripremljene hrane, što se odražava na vitalnosti ukućana, kao i na njihovu aktivnost i inicijativu.

Blagovaonica crvene boje

Štednjak u feng shuiju predstavlja i izobilje, jer ako jedemo kvalitetno pripremljenu hranu, imat ćemo dovoljno energije i dobro ćemo raditi - a tako i više zaraditi. Trebamo imati na umu da štednjak i sudoper, budući da predstavljaju dva različita elementa (vatru, odnosno vodu), ne bi smjeli biti jedno pokraj drugog.

Za sve postoji feng shui lijekI na kraju, sjetite se da svaki manje sretni raspored ima svoj feng shui lijek. Zrcala, zvonca, kristalne lopte i biljke mogu učiniti čuda.Što se tiče blagovaonice koja bi trebala biti malo odijeljena od kuhinje, u njoj bi trebalo biti dosta crvene boje jer potiče apetit, poziva na druženje i razgovor, a stol bi trebao biti zaobljenih rubova i kutova. Blagovaonica nije mjesto za TV, telefon ili pak kompjutor,  jer nam odvraćaju pažnju.

Ako je trpezarija skučena, ukućani će izbjegavati duži boravak u njoj, pa će objedovati brzo, ili će hranu nositi u drugu prostoriju.

Ovo loše utječe na probavne organe, i smanjuje količinu energije potrebnu za svakodnevne aktivnosti. I boje na zidovima utječu na nas, stoga je bitno odabrati pravu. Najprikladnije boje za kuhinju su pastelne - boja vanilije i breskve.

Pluto i drvo su, prema feng shuiju, idealni materijali za kuhinjske podove. Obloge od nehrđajućeg čelika i keramičke pločice mogu uzrokovati brzi chi, što nas  može iscrpiti. I na kraju, sjetite se da svaki nesretni raspored ima svoj feng shui lijek. Zrcala, zvonca, kristalne lopte i biljke mogu učiniti čuda.

27.10.2013. 14:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh