« Kazalište
objavljeno prije 3 godine i 2 mjeseca
NAJAVE

Kazališni vikend: "#generacija"

Teatar Tirena je malo nezavisno kazalište koje postoji već 23 godine i do sad je produciralo četrdesetak predstava, nema svoju kazališnu dvoranu

#generacija
#generacija (Arhiva)
Više o

kazalište

,

generacija

U sklopu prvog online "Kazališnog vikenda" Teatra Tirena pogledajte predstavu koja kao da je prorekla budućnost... U predstavi "#generacija" ljudi rijetko izlaze van iz kuće zbog neimenovane Opasnosti i s vanjskim svijetom komuniciraju gotovo isključivo putem tehnologije. Zvuči poznato?

"#generacija" je predstava za tinejdžere koju su u Teatru Tirena 2017. godine napravile redateljica Tina Hofman i dramaturginja Nina Horvat sa željom da istraže kako tehnologija i virtualni svijet utječu na odrastanje. Predstava je do sada imala oko 90 izvedbi, svečana 100. izvedba već je bila dogovorena, no onda se dogodila pandemija i sve je stalo...

Teatar Tirena je malo nezavisno kazalište koje postoji već 23 godine i do sad je produciralo četrdesetak predstava, nema svoju kazališnu dvoranu. Tirena predstave igra većinom "na terenu" - u osnovnim i srednjim školama. No od samog početka pandemije u školama predstave ne smiju igrati, a škole ne smiju voditi učenike u kazalište. Organizirati slobodnu prodaju nezavisnim kazalištima kao što je Tirena trenutno je financijski potpuno neisplativo zbog ograničenog broja mjesta u publici, stoga je Tirena pretpostavljajući kako će izgledati ova kazališna sezona profesionalno snimila četiri svoje predstave kako bi publici mogla ponuditi kvalitetni virtualni kazališni doživljaj.

S obzirom da u Tireni smatraju da predstavama na neki način opada vrijednost ukoliko su cijelo vrijeme dostupne online, njihove predstave ne možete pogledati bilo kada. U sklopu "Kazališnih vikenda" će svaki prvi vikend u mjesecu javnosti na 48 sati za najam biti dostupna neka od Tireninih predstava. Iako je kazalište specifično upravo po živoj izvedbi, nakon gotovo godine dana života u pandemiji, potrebno se prilagoditi - kazališta nekako moraju preživjeti pa se dio njih, uključujući i Tirenu okrenuo raznim varijantama online streaminga. Osim toga, publika treba kazalište... Makar ono trenutno bilo u virtualnom obliku. Tirena svoje predstave školama nudi za online streaming po dogovoru, neovisno o "Kazališnim vikendima".

Za prvi Tirenin "Kazališni vikend" možete pogledati predstavu "#generacija" koja će se u subotu 6. i nedjelju 7. veljače moći "unajmiti" na platformi Vimeo: https://vimeo.com/ondemand/generacija.

"#generacija" promatra stvarnost u kojoj je ljudska interakcija uživo sve rjeđa. Kroz priču pratimo Iskru, djevojku koja većinu vremena provodi online. Postavlja se pitanje kako svijet bezbrojnih opcija u kojem smo sve manje u dodiru sa fizičkom stvarnošću utječe na pojedinca i kako se u tom svijetu nositi s emocijama.

U predstavi igraju glumci Nikolina Ljuboja i Ivan Bošnjak, zvuk je oblikovao Darko Horvat, svjetlo Domagoj Klasić, a za kostime je zaslužna Lucija Prstec Smolčec.

"Predstava se mladenački i ležerno, ali s iskrenošću i realnošću suočava sa suvremenim životnim izazovima novih generacija tinejdžera. Govoreći njihovim jezikom i baveći se njihovim interesima, razlaže probleme s kojima se susreću."- Maja Ležaić, kazaliste.hr

"Duhovitim tekstom, dinamičnom režijom i šarmantnom igrom, predstava "#generacija" možda (ipak) barem kod nekog od svojih mladih gledatelja potakne izbor prema stvarnosti na štetu virtualnosti"- Olga Vujović, Kritikaz

Teatar Tirena osnovan je 1997. i do sada je u njemu uprizoreno četrdesetak predstava za djecu i mlade. U Tireni postoji i veliki dramski studio, organiziraju se raznovrsne kazališne radionice i objavljuju se zbirke igrokaza i priručnici. 

05.02.2021. 11:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh