« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
UMJEREN PRISTUP

Kalcij - prijatelj ili prijetnja?

Kalcij je mineral kojeg tijelo koristi za izgradnju zdravih kostiju i zuba

Fotografija vijesti
Više o

zdravlje

,

nuspojave

,

minerali

,

kalcij

Može se naći u hrani poput mlijeka, jogurta i špinata, a nužan je dio svake zdrave prehrane. Dnevna preporučena količina za muškarce i žene kreće se između 1000 i 1500 miligrama. I dok se unos kalcija na ovom nivou ne smatra štetnim, prevelika količina ovog minerala može izazvati različite zdravstvene posljedice.

Probavne smetnje

Višak kalcija povezan je s probavnim smetnjama. Ovo može dovesti do zatvora i nadutosti. Zatvor se češće smatra posljedicom konzumacije suplemenata s kalcijem, a ne same hrane. Ukoliko često osjećate ovu nuspojavu nakon uzimanja takvih suplemenata, razmislite o upotrebi konkretne hrane poput voćnog soka pojačanog mliječnim proizvodima. Drugi znakovi pretjeranog unosa kalcija mogu uključivati mučninu i povraćanje. Ovo može biti povezano s hiperparatireodizmom i problemima s bubrezima, što uzrokuje taloženje kalcija u tijelu.

Mliječno-alkalni sindrom

Radi se o sindromu koji je efekt pretjeranog unosa kalcija kroz mlijeko, suplemente s kalcijem, ili antacida poput kalcij karbonata i natrij bikarbonata. S obzirom da je potrebno vrijeme kako bi se ovo stanje razvilo, možda nećete ispoljavati simptome sve dok ne rezultira naslagama kalcija u tkivu i bubrezima. Simptomi uključuju bol u leđima, malaksalost i mučnine. Uznapredovali oblik ovog sindroma može uzrokovati otkazanje bubrega i nužnost dijalize.

Bubrežni kamenac

Bubrežni kamenac su očvrsnule koncentracije kristala u bubrezima. S obzirom da kamenac može sprječavati protok urina, posljedica je jaka bol. Postoje različiti oblici bubrežnog kamenca. Jedan primjer je kalcijev kamenac. Mogućnost za formiranjem ovog tipa kamenca povećava se kada konzumirate više od 2000 mg kalcija dnevno. Uzmite u obzir da kalcij u normalnim količinama zapravo može spriječiti stvaranje oksalatnog kamenca. Razlog je taj što kalcij blokira stvaranje oksalata u bubrezima.

Oprez

Premda postoje negativni efekti koji su povezani s pretjeranom konzumacijom kalcija, imajte na umu kako je riječ o važnom mineralu za vaše tijelo. Bez dovoljno kalcija, kosti će vam biti slabe. Nedostatak kalcija također se povezuje s visokim krvnim tlakom, pretilošću, visokim kolesterolom itd. Ukoliko konzumirate normalnu, zdravu hranu, vjerojatno nećete unositi previše kalcija. Potrudite se da unosite preporučenu dnevnu dozu i iskusit ćete sve dobrobiti kalcija bez opasnosti da se izlažete riziku.

14.04.2011. 15:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Milan Bukovac
    21.02.2017. 13:08
    Ja imam previše kalcija u kostima 2,74mmol/L i zbog njega sam dobio kamen od 3 cm dužine u bubregu kojeg su mi izvadili,u 10 mjesecu prošle godine. S time da sam ovaj mjesec operirao dvije došitne žlijezde i dio štitnjače i kalcij se još nije normalizirao.S čime bi ja njega mogao sniziti u granicu između 2.14-2.54 mmol/L
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh