« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
NEVIDLJIVI ZDRAVSTVENI PROBLEM

Svake godine u svijetu 2,6 milijuna mrtvorođenčadi

Mrtvorođenčad su posljednji veliki nevidljivi zdravstveni problem", kaže dr. Joy Lawn iz udruge Spasimo život novorođenčadi/Spasimo djecu

Trudnica
Trudnica (Shutterstock)
Više o

porod

,

trudnice

,

bebe

,

rađanje

,

rođenje

,

mrtvorođenče

Više od 2,6 miljuna trudnoća svake godine završi rođenjem mrtvorođenčeta, a to je tragedija koja pogađa najviše siromašne zemlje i odnosi više žrtava nego AIDS i malarija zajedno, objavili su su znanstvenici u časopisu "Lancetu", a prenose Hina i druge svjetske agencije.

U nizu studija objavljenih u časopisu Lancetu istraživači iz Svjetske zdravstvene organizacije i još pedesetak organizacija i 18 zemalja ponudili su prvi sveobuhvatan prikaz toga problema diljem svijeta. "Mrtvorođenčad su posljednji veliki nevidljivi zdravstveni problem", kaže dr. Joy Lawn iz udruge Spasimo život novorođenčadi/Spasimo djecu, vodeća autorica tekstova o pobačaju. "Svake je godine 2,65 milijuna mrtvorođene djece, što je više nego mrtvih od AIDS-a i malarije zajedno, a nitko ih ne spominje u globalnoj zdravstvenoj statistici ili politici", kaže Lawn, a prenosi Reuters

Studije su pokazale da se 98 posto mrtvorođenčadi u 2009. rodilo u siromašnim i veoma siromašnim zemljama, a dvije trećine u seoskim sredinama u kojima babice i liječnici nisu pri ruci kad je potrebna stručna pomoć pri porođaju.

"Mrtvorođena djeca često prođu nezapaženo, ne registrira ih se kao veliki problem javnoga zdravstva", kaže dr. Flavia Bustreo, pomoćnica glavnoga direktora WHO-a za obitelj i zdravstvo u zajednici.

"A mrtvorođenče jest tragičan gubitak za ženu i za obitelj. Moramo taj gubitak prepoznati i učiniti sve što možemo da ga spriječimo", kaže se u njezinu priopćenju. Najčešći su uzroci komplikacije pri porođaju, infekcije, poput sifilisa, u trudnoći, zdravstveni problemi poput visokog tlaka i dijabetesa, prestanak rasta fetusa i anomalije ploda.

WHO definira mrtvorođenče kao plod rođen mrtav nakon 28. tjedna ili u trećem tromjesečju trudnoće. U većini bogatih zemalja definicija je pomaknuta na 22. tjedan trudnoće, a kad bi se ta definicija primijenila na cijeli svijet, "ukupan broj mrtvorođenčadi bio bi 45 posto veći", piše Lancet, a prenosi France Presse. Finska ima 2 mrtvorođenčeta na tisuću porođaja, i to je najniža stopa u svijetu, a stanje je najgore u Nigeriji i Pakistanu, gdje se više od 40 djece od tisuću rodi mrtvo.

14.04.2011. 18:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh