« Život
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
TASTE BUDS

Kalcij poboljšava okuse na našem jeziku

Kanali kalcija na našem jeziku povezani su s receptorima koji ''osjete'' kad je nešto slatko ili ukusno

(Dreamstime)
Više o

hrana

,

jezik

,

kalcij

,

Yuzuru Eto

,

okus

,

glutation

Istraživanje japanskih znanstvenika pokazalo je da su kanali kalcija na jeziku cilj spojeva koji mogu poboljšati okus. Voditelj studije Yuzuru Eto istražio je mogu li kanali kalcija, koji određuju i reguliraju razinu kalcija u tijelu, zbilja biti povezani s ovim procesom.

Pokazalo se da su kanali kalcija usko povezani s receptorima koji ''osjete'' kad je nešto slatko i ukusno, te da je glutation (element okusa) povezan s kanalima kalcija. Stručnjaci su zato stvorili nekoliko malih molekula koje sliče glutationu i potom analizirali koliko učinkovito će ti spojevi aktivirati kanale kalcija u uzorcima stanica.

Nakon toga su testirani uzorak razblažili u aromatičnoj vodi (slana voda, zašećerena voda itd.) i zamolili ispitanike da ocijene koliko su jaki okusi. Rezultati su pokazali da molekule izazivaju najveću aktivnost u receptorima kalcija, kao i najjače poboljšanje u testiranjima okusa.

Znanstvenici su testirali još nekoliko poznatih aktivatora kanala kalcija, uključujući i sam kalcij, i otkrili da svi barem na nekoj razini poboljšavaju okus, kao i da sintetički bloker kanala kalcija može potisnuti okuse.

09.01.2010. 19:19:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh