Metro-portal.hr

objavljeno 09.01.2010. 19:19:46
TASTE BUDS

Kalcij poboljšava okuse na našem jeziku

Kanali kalcija na našem jeziku povezani su s receptorima koji ''osjete'' kad je nešto slatko ili ukusno

(Dreamstime)

Istraživanje japanskih znanstvenika pokazalo je da su kanali kalcija na jeziku cilj spojeva koji mogu poboljšati okus. Voditelj studije Yuzuru Eto istražio je mogu li kanali kalcija, koji određuju i reguliraju razinu kalcija u tijelu, zbilja biti povezani s ovim procesom.

Pokazalo se da su kanali kalcija usko povezani s receptorima koji ''osjete'' kad je nešto slatko i ukusno, te da je glutation (element okusa) povezan s kanalima kalcija. Stručnjaci su zato stvorili nekoliko malih molekula koje sliče glutationu i potom analizirali koliko učinkovito će ti spojevi aktivirati kanale kalcija u uzorcima stanica.

Nakon toga su testirani uzorak razblažili u aromatičnoj vodi (slana voda, zašećerena voda itd.) i zamolili ispitanike da ocijene koliko su jaki okusi. Rezultati su pokazali da molekule izazivaju najveću aktivnost u receptorima kalcija, kao i najjače poboljšanje u testiranjima okusa.

Znanstvenici su testirali još nekoliko poznatih aktivatora kanala kalcija, uključujući i sam kalcij, i otkrili da svi barem na nekoj razini poboljšavaju okus, kao i da sintetički bloker kanala kalcija može potisnuti okuse.

09.01.2010. 19:19:46
http://metro-portal.hr/kalcij-poboljsava-okuse-na-nasem-jeziku/30338/