« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 7 godina i 4 mjeseca
ZANIMLJIVO

Kakvi se motori voze u svijetu?

Tko vozi kakve motore: automobilska karta svijeta pokazuje kako u Japanu koriste hibrid, u Kini prevladavaju motori s unutarnjim izgaranjem, a u Europi i Indiji dizelski motori

Kakve motore vole Europljani?
Kakve motore vole Europljani? (Automania)
Više o

hibridni motori

,

benzinski motor

,

diesel motor

,

vrste motora

Benzinski motori: Benzinski su motori diljem svijeta najpopularniji pogonski sklop. Kina predvodi u tom području: ondje gotovo 100% kupaca novih automobila odabire benzinske motore. U SAD-u i Japanu ta se brojka kreće oko 75%. Motori s neizravnim ubrizgavanjem goriva još su uvijek zastupljeni u više od pola vozila s benzinskim motorom. Smanjenja veličine motora postaju sve popularnija, a s njima i učinkoviti i ekonomični Boschevi motori s izravnim ubrizgavanjem goriva. Kombiniranjem izravnog ubrizgavanja goriva sa smanjivanjem veličine može se smanjiti potrošnja goriva i do 15%. Isto tako, turbo punjenje pomaže motoru da postigne veći okretni moment, posebice pri niskim brzinama motora. Tako se poboljšava mogućnost ubrzanja te pridonosi užitku u vožnji.

 Diesel: U EU i Indiji svaki je drugi novi automobil dizelski. No i izvan tih najznačajnijih tržišta dizelski motor postaje sve popularniji. Primjerice, Sjedinjene Američke Države su rastuće tržište; a Bosch procjenjuje da će se udio zastupljenosti dizelskog motora na tome tržištu povećati s trenutnih 3% na čak 10%, koliko će iznositi 2018. Dizel postaje sve popularniji i u Južnoj Koreji. Za mnoge Europljane njegove su prednosti već jasne: moderni dizelski motor troši i do 25% manje goriva od usporedivog benzinskog motora, dok mu je okretni moment i do 40% veći.

Sve pročitajte na portalu Automania.hr

07.01.2017. 15:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh