« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 6 godina i 4 mjeseca
BUDUĆNOST?!

Kakva je budućnost samovozećih automobila?

Pitanja koja su ostala za riješiti da bi autonomni auti mogli sigurno voziti po cestama i ispunjavati upute koje im se daje i dalje su otvorena

Voze oni, ali...
Voze oni, ali... (Arhiva)
Više o

problemi

,

samovozeći automobil

Samovozeći automobili nestali su s naslovnica i, po svemu sudeći, ostali su samo problemi koje treba riješiti.

Wired ima odličan članak o oduševljenju koje je vladalo oko samovozećih automobila unazad dvije godine i realnosti pitanja koja su ostala za riješiti da bi autonomni auti mogli sigurno voziti po cestama i ispunjavati upute koje im se daje.

Prvi problem su senzori - samovozeći auti moraju jasno vidjeti u tri dimenzije, moraju imati kamere radi boje i detalja te im je nužan radar koji bi na velikoj udaljenosti detektirao objekte i njihovu brzinu.

Kad ovi senzori prikupe sve informacije auto ih mora spojiti u cjelinu te se ponašati prema dobivenim informacijama. Sistem koji bi ovim upravljao je vrlo skup, znači ostaje problem tehnologije koja mora biti cjenovno prihvatljiva kupcu.

Nadalje, ova vozila moraju moći vidjeti, interpretirati i predvidjeti ponašanje vozača, biciklista i pješaka, moraju znati kad su u mrtvom kutu drugog vozila i oprezno vozititi, moraju prepoznati vozilo hitno pomoći i dati mu prostora.

Problem je i komunikacija autonomnog vozila, u stilu taxija, i osobe koja se želi voziti, tko je odgovoran u slučaju prometne nesreće 

30.12.2017. 12:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh