« Život
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
NEMA PREDAJE

Kako uzvratiti zlostavljačima na radnom mjestu

Priznajte sebi da ste žrtva, popričajte sa zlostavljačem, neka vaš govor tijela bude nepokolebljiv, dokumentirajte sve njegove propuste i na kraju ga prokažite autoritetu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

zlostavljanje

,

posao

,

radno mjesto

,

ruganje

Što je najgore što vam se može dogoditi kad imate posla sa zlostavljačem na radnom mjestu? Ne ponižavanje, pasivno-agresivne poruge pa čak ni iscrpljujuće kešenje na licu gospodina sveznalice. Dr. Gary Namie sa WBI-a (Workplace Bullying Institute), kaže da je najgore to što zlostavljač gotovo uvijek pobijedi - u 64 posto slučajeva žrtva ostane bez posla, piše kanadski Metro.

>> Kako se zaštititi od maltretiranja na radnom mjestu

„Nažalost, obično su mete ti koji budu prognani i koje drugi vide kao problem", dodaje blogerica Catherine Mattice sa NoWorkplaceBullies.com-a. Najčešće se žrtvama sugerira da „odrastu i podrugljivo im se prigovara da je „zlostavljanje na radnom mjestu obična glupost." Djetinjasto ponašanje na poslu je uobičajena pojava - ipak, u tom kontekstu radno mjesto za žrtve nije nikakvo igralište. Dr. Namie kaže da žrtve nerijetko pate od tjeskobe, depresije pa u nekim slučajevima i od PTSP-a.

Što učiniti?

Dr. Namie daje tri savjeta uz pomoć kojih svatko zlostavljaču može staviti do znanja da njegovo ponašanje više neće trpjeti.

Prvi korak: Nazovite problem pravim imenom -zlostavljanje. Prestanite kriviti sami sebe.  Vi trpite zlostavljanje i psihološko nasilje. Jer ti problemi mogu trajati danima, tjednima, mjesecima pa čak i godinama, objašnjava dr. Namie. Ali ako na vrijeme priznate sebi da ste žrtva, najbolje što možete učiniti je pritisnuti zlostavljača u kut tako što ćete popričati s njim, smatra Mattice koja upozorava da ova taktika pali samo na početku razgovora. Neka kasnije govor vašeg tijela pošalje poruku - koristite njegovo ime, gledajte ga izravno u oči,držite bradu podignutu, ruke sa strane.

Drugi korak: Nazovite na posao i recite da ste bolesni - jer ste zaista bolesni. Zdravstveni poremećaji vezani uz stres vas zaista mogu ubiti, kaže Namie. Provedite dan planirajući 'slučaj' protiv zlostavljača. Što to znači? Dokumentirajte apsolutno sve - ako zabušava, ako na neki način šteti ugledu tvrtke. Ali najvažnije je da zabilježite i sve uvredljive i ponižavajuće emailove, SMS i instant poruke koje ste dobili od njega.

Treći korak: Prokažite zlostavljača osobi s najvećim statusom u tvrtci kojoj možete. I svakako se potrudite da nigdje u blizini ne bude netko tko bi zlostavljača mogao braniti, odnosno da ta osoba nije naklonjena zlostavljaču.  Pričajte o njemu na način kao da je preskup i da šteti tvrtki zbog svojeg ponašanja. Dr. Namie upozorava da u većini slučajeva to neće upaliti, odnosno zlostavljač vjerojatno neće dobiti otkaz (barem ne odmah). Pa zašto onda to uopće učiniti? „Radi svojeg mentalnog zdravlja", odgovorit će Namie. Riskirajte sve i odite s praskom. Ako ništa drugo, kasnije možete reći da ste radili za zlostavljača i da ste samo odlučili to više ne činiti. A tko zna, možda uspijete postići i to da vas napokon pusti na miru.

29.07.2010. 14:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh