« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
HMM

Kako uništavamo hranjive tvari u povrću

Svi mogući savjeti u vezi prehrane na neki su način povezani s većom konzumacijom povrća, no to neće donijeti puno koristi ako ga uništimo pripremom

Znate li kako se priprema povrće
Znate li kako se priprema povrće (Shutterstock)
Više o

savjeti

,

kuhanje

,

povrće

,

ulje

Povrće je vrlo važan dio zdrave prehrane, no to nam neće puno pomoći ako ga tijekom pripreme učinimo nezdravim. Vjerojatno pogađate, najčešći način uništavanja hranjivih i zdravih sastojaka povrća je predugo kuhanje. Ako ga ne pripremate kao varivo, povrće je dovoljno blanširati kako bi ostalo što više korisnih sastojaka u njemu.

>> Najbolje zimsko povrće za zdrav obrok >>

Podgrijavanje u mikrovalnoj također spada u pogreške koje treba izbjegavati pod svaku cijenu jer se lako raspada, a kako ga obično zagrijavamo u nekim plastičnim posudama, one mogu ispustiti otrovni bisfenol A u hranu i učiniti je vrlo nezdravom.

Pri pripremi povrća ne možemo koristiti bilo koje ulje, jer primjerice suncokretovo postaje toksično pri visokim temperaturama, pa su maslac ili kokosovo ulje puno bolji izbor.

>> Povrće koje je zdravije kuhano nego sirovo >>

Visoke temperature općenito nisu dobre u pripremi jela, a kako često želimo nešto prije pripremiti, pojačamo vatru do kraja. No, tako ćemo uništiti antioksidanse iz maslinovog ulja koje će se početi dimiti i najvjerojatnije zagorjeti hranu.

 

23.01.2015. 13:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh