« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
MA DA?!

Povrće koje je zdravije kuhano nego sirovo

Neke vrste povrća bolje je skuhati kako bi se razbila njihova čvrsta stanična struktura i olakšala apsorpcija hranjivih sastojaka

Kuhana mrkva se lakše probavlja kuhana
Kuhana mrkva se lakše probavlja kuhana (Arhiva)
Više o

gljive

,

povrće

,

mrkva

,

rajčica

,

špinat

,

kelj

,

sirovo povrće

,

kuhano povrće

Povrće treba biti neizostavni dio naše prehrane, a često možemo čuti preporuke kako je najbolje jesti sirovo povrće jer na taj način dobivamo najviše od njega. Iako je to točno za većinu vrsta, postoje neke koje će nam dati puno više ako ih skuhamo.

Naime, kad se razbije čvrsta struktura stanica, naš će organizam puno lakše apsorbirati vrijedne hranjive sastojke iz povrća.

Tako, primjerice, omiljena mrkva puna beta karotena, antioksidansa koji se u tijelu pretvara u vrlo važan vitamin A, no kako je sirova mrkva prilično teška za probavu, kad je malo skuhate njena će se hranjiva vrijednost uvećati tri puta.

Beta karotena ima i špinat, uz visok udjel kalcija, željeza, magnezija i luteina. No, kad ga lagano skuhamo, tek dvije tri minute, količina kalcija koju tijelo apsorbira utrostručuje se..

Kelj je sjajan izvor vitamina A, C i K i biljnih vlakana nužnih za dobru probavu, a razina ovih korisnih sastojaka također se povećava kuhanjem. 

Za kraj, omiljena rajčica - likopen je genijalan antioksidans koji je velik broj istraživanja uspio izravno dovesti u vezu sa smanjivanjem rizika od razvoja srčanih bolesti i više vrsta karcinoma. Naše tijelo iz sirove rajčice može apsorbirati tek četiri posto likopena, što se višestruko uvećava kuhanjem, primjerice, svima drage šalše.

23.03.2014. 11:08:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh