Metro-portal.hr

objavljeno 23.01.2015. 13:50:00
HMM

Kako uništavamo hranjive tvari u povrću

Svi mogući savjeti u vezi prehrane na neki su način povezani s većom konzumacijom povrća, no to neće donijeti puno koristi ako ga uništimo pripremom

Znate li kako se priprema povrće
Znate li kako se priprema povrće (Shutterstock)

Povrće je vrlo važan dio zdrave prehrane, no to nam neće puno pomoći ako ga tijekom pripreme učinimo nezdravim. Vjerojatno pogađate, najčešći način uništavanja hranjivih i zdravih sastojaka povrća je predugo kuhanje. Ako ga ne pripremate kao varivo, povrće je dovoljno blanširati kako bi ostalo što više korisnih sastojaka u njemu.

>> Najbolje zimsko povrće za zdrav obrok >>

Podgrijavanje u mikrovalnoj također spada u pogreške koje treba izbjegavati pod svaku cijenu jer se lako raspada, a kako ga obično zagrijavamo u nekim plastičnim posudama, one mogu ispustiti otrovni bisfenol A u hranu i učiniti je vrlo nezdravom.

Pri pripremi povrća ne možemo koristiti bilo koje ulje, jer primjerice suncokretovo postaje toksično pri visokim temperaturama, pa su maslac ili kokosovo ulje puno bolji izbor.

>> Povrće koje je zdravije kuhano nego sirovo >>

Visoke temperature općenito nisu dobre u pripremi jela, a kako često želimo nešto prije pripremiti, pojačamo vatru do kraja. No, tako ćemo uništiti antioksidanse iz maslinovog ulja koje će se početi dimiti i najvjerojatnije zagorjeti hranu.

 

23.01.2015. 13:50:00
http://metro-portal.hr/kako-unistavamo-hranjive-tvari-u-povrcu/89736/