« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
OTKRIĆE

Kako ukloniti radioaktivni sadržaj iz vode? Uz pomoć novog materijala

Novi materijal kojeg su stvorili stručnjaci sa Sveučilišta Sjeverna Karolina iz vode filtrira radioaktivne čestice

Voda
Voda (Shutterstock)
Više o

pitka voda

,

radioaktivnost

,

radioaktivna voda

Novo istraživanje pokazalo je da se kombinacijom nusproizvoda iz šumskih materijala i rakove ljuske može stvoriti sredstvo za pročišćavanje pitke vode od radioaktivnih čestica, a iza čitave priče stoje stručnjaci sa Državnog sveučilišta Sjeverna Karolina, javlja agencija ANI. „Kao što trenutno možemo vidjeti u Japanu, jedan od najvećih zdravstvenih rizika nuklearnih nesreća je radioaktivni jodid koji se rastvara u pitkoj vodi", rekao je dr. Joel Pawlak, profesor iz područja šumskih biomaterijala. „S obzirom da je kemijski identičan neradioaktivnom jodidu, ljudsko ga tijelo ne može razlikovati - upravo zato se može akumulirati u štitnjači i kasnije uzrokovati rak. Materijal kojeg smo razvili veže jodid iz vode i hvata ga u klopku nakon čega se može propisno odložiti bez ikakvog rizika po ljudsko zdravlje ili okoliš", dodao je profesor.

Materijal je ustvari kombinacija hemiceluloze, nusproizvoda iz šumskih biomaterijala, i kitozana, rakove školjke koja je smrvljena u prah. Taj materijal upija vodu i iz nje izvlači kontaminirajuće čestice. Materija se formira u obliku krute pjene i može se upotrijebiti i izvan sfera radioaktivnih supstanci. Pawlak je s kolegama otkrio da materijal ima sposobnost izdvajanja teških metala iz vode, poput arsena, ili pak soli iz morske vode. U teškim situacijama s malo resursa desalinizacija morske vode može biti neizvediva, gotovo nemoguća. Upravo zato je korisna ova pjena. Ta pjena se pričvršćuje na podlogu od drvnih vlakana i umoči u vodi poput spužve.

Pawlak je prilikom izrade materijala surađivao s dr. Richardom Vendittijem. Istraživanje su financirali Konzorcij za istraživanja biljne biotehnologije, Šumarska fondacija Sjeverne Karoline i američko Ministarstvo energije.

15.04.2011. 07:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh