« Život
objavljeno prije 9 mjeseci i 13 dana
SAVJETI

Kako ući u more i ostati živ

U Hrvatskoj godišnje od slučajnog utapanja umre oko 90 ljudi, a utapanje je, nakon prometnih nesreća, drugi vodeći uzrok smrti kod djece u Hrvatskoj

Što raditi?
Što raditi? (Arhiva)
Više o

more

,

kupanje

Spas od ljetnih vrućina mnogi  odlučite potražiti u moru, bazenu, jezeru ili rijeci, morate biti svjesni da ta aktivnost dolazi s određenim rizicima.

U Hrvatskoj godišnje od slučajnog utapanja umre oko 90 ljudi, a utapanje je, nakon prometnih nesreća, drugi vodeći uzrok smrti kod djece u Hrvatskoj, upozorio je Hrvatski Crveni križ.

No osim utapanja, tijekom kupanja vreba još nekoliko opasnosti koje se često zanemaruje. Dr. Zoe Watson za The Sun je upozorila na četiri stvari.

Grčevi - grčevi se mogu javiti kada plivate u hladnoj vodi, a vaše tijelo se nije stiglo zagrijati. Tada se mišići počinju stezati. Liječnici tvrde da grčevi na suhom nisu strašni, ali u vodi mogu učiniti bespomoćnim i najsposobnijeg plivača. Najčešće se javljaju u nogama i stopalima.

Hladan šok - kada uđete u hladnu vodu, a tijelo nije naviknuto na nju, vaši otkucaji srca i krvni tlak naglo rastu. To uzrokuje nagli udah i dahtanje, odnosno šok.

Hipotermija - prema liječnicima, postoji pet faza hipotermije, a znak da izađete iz vode je kada više ne osjećate hladnoću. Simptomi mogu uključivati zbunjenost, pospanost, drhtanje i spore reakcije. Ako sumnjate na hipotermiju, odmah izađite iz vode i polako se zagrijte. Uzmite topli napitak, skinite mokru odjeću, ogrnite se dekom. U težim slučajevima potrebno je pozvati hitnu pomoć.

Spotaknuća i poskliznuća - poskliznuća su rjeđa u otvorenim vodama jer obično ima trave, šljunka ili pijeska, ali uz bazene treba biti na oprezu. Pločice oko bazena mogu biti vrlo skliske, a samim time i opasne.

Dakle, ne skakati vruć u more i te stvari, ono što su vam bake govorile...

19.07.2023. 13:06:33
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    20.07.2023. 09:09
    lagan ulazak umore biti sta vise u hladu piti i ne vise 20 min na suncu
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh