Kako smanjiti unos soli i zašto bi to trebali?
Stručnjaci kažu da je oko 500 mg soli dnevno potrebno za funkcioniranje organizma dok pretjerani unos može povećati razvoj od raznih bolesti
Sol je uobičajeni dio svakodnevne prehrane većine ljudi. Često upravo sol daje okus jelima ili ga poboljšava.
Svjetska zdravstvena organizacija preporuča konzumaciju manje od pet grama soli dnevno što je čak malo manje od jedne žličice. Što se djece tiče, preporuka je još manji unos soli, ovisno o aktivnostima.
I dok je sol nužna hranjiva tvar za organizam, ponaže u ravnoteži tjeelsnih tekućina, poboljšava živčane i mišićne funkcije, pretjerni unos može dovesti do pogubnog utjecaja na zdravlje. Ovo su neki od njih...
Moždani udar - konzumacija veće količine soli od preporučene predstavlja i veći rizik od moždanog udara kao i drugih kadriovaskularnih bolesti. Do moždanog udara dolazi kad je dotok krvi u određeni dio mozga prekinut ili ograničen čime moždano tkivo dobija manje kisika. Povećani unos soli može povećati količinu krvi u arterijama, povisiti krvni tlak, a time i povećati rizik od moždanog udara.
Smrt za krvne žile - prema svim dostupnim informacijama i istraživanjima preveliki unos soli ostavlja veliku štetu na arterijama te dovodi do naslaga u krvnim žilama, nakupljanja masnoća, kolesterola i drugih štetnih tvari.
Srčani udar - prema Američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti slana hrana, posebno ona procesuirana, dovodi do visokog tlaka, srčanog i moždanog udara. Prema podacija te američke zdravstvene organizacije oko pola milijuna smrti godišnje povezano je s visokim tlakom zbog čega smanjeni unos soli zbilja može spasiti živote.
Visoki krvni tlak kao tihi ubojica - zbog visokog unosa soli naše je tijelo sklonije zadržavanju tekućine što uzrokuje veće količine krvi koje teku venama i arterijama. To povećava krvni tlak zbog čega srce mora jače kucati. Visoki krvni tlak često prolazi bez simptoma i zato ga zovu "tihim ubojicom".
Zatajenje srca - prema studiji objavljenoj u čaopisu Lancet smanjeni unos soli pomaže kod nekih simptoma pacijentima sa zatajenjem srca. Premda ta navika nije smanjila broj hospitalizacija niti smrti, istraživanje je otkrilo da ublažava simptome poput oticanja, umora i kašlja.
Kako smanjiti unos soli?
Ako nastojite smanjiti dnevni unos soli u organizam, donosimo nekoliko savjeta.
Deklaracije - šrije nego kupite bilo koju namirnicu, pročitajte deklaraciju. Odaberite proizvode koji imaju manje soli na 100 grama.
Djeca - ne nudite djeci preslanu hranu. Kad je u pitanju dječja prehrana, sol držite na minimumu da se ne naviknu na okus.
Količina hrana - kontrolirajte porcije i količinu hrane koju jedete. Prejedanje često dovodi do pretjeranog unosa soli, piše Times of India.
Svježe namirnice - umjesto procesuirane hrane. Zeleno povrće, hrana i voće bogato vlaknima svakako su bolji izbor. Najvažnije od svega je da ćete kuhanjem kod kuće sami regulirati unos soli.
Novi komentar