« Žene
objavljeno prije 1 dan i 14 sati
WOW

Kako se ženski mozak reorganizira za vrijeme trudnoće?

Jedan od ključnih aspekata ove reorganizacije je smanjenje sive tvari u određenim dijelovima mozga, posebno u područjima povezanim s društvenom percepcijom i emocionalnom obradom

Zanimljivo je to...
Zanimljivo je to... (Arhiva)
Više o

trudnoća

,

žene

,

mozak

,

reorganizacija

Tijekom trudnoće, žensko tijelo prolazi kroz mnoge fizičke promjene, no manje poznata, ali jednako važna promjena događa se u mozgu. Istraživanja su pokazala da trudnoća izaziva značajnu reorganizaciju u ženskom mozgu, pripremajući je za majčinstvo i brigu o djetetu. Ove promjene često utječu na emocionalno, socijalno i kognitivno funkcioniranje žene te doprinose boljoj prilagodbi na zahtjeve majčinstva.

Jedan od ključnih aspekata ove reorganizacije je smanjenje sive tvari u određenim dijelovima mozga, posebno u područjima povezanim s društvenom percepcijom i emocionalnom obradom. Ovo smanjenje ne znači gubitak moždane funkcije; zapravo, smanjenje sive tvari povezano je s finom optimizacijom neuronskih mreža. Znanstvenici vjeruju da ovaj proces pomaže majkama da se bolje povežu s djetetom, jer omogućava bržu obradu informacija vezanih uz emocionalne signale djeteta, poput prepoznavanja njegovih potreba i emocionalnih stanja.

Posebne promjene događaju se i u hipokampusu, dijelu mozga koji je zadužen za pamćenje i emocionalnu regulaciju. Iako neke žene tijekom trudnoće primjećuju pogoršanje pamćenja, dugoročno se te promjene mogu interpretirati kao adaptacija mozga kako bi bolje reagirao na nove izazove roditeljstva, poput multitaskinga i emocionalne regulacije.

Osim toga, porast hormona kao što su estrogen, progesteron i oksitocin igra ključnu ulogu u ovim promjenama. Oksitocin, često nazivan "hormonom ljubavi", posebno je važan za razvoj majčinskog ponašanja, jer pojačava osjećaj povezanosti i brige za dijete. Hormonske promjene također mogu utjecati na osjećaj empatije, što je bitno za odgovaranje na emocionalne potrebe djeteta.

Mozak se, dakle, ne reorganizira samo kako bi odgovorio na fizičke potrebe trudnoće, već i kako bi se emocionalno i socijalno prilagodio majčinstvu. Ove promjene pomažu majci da bolje razumije svoje dijete, reagira na njegove potrebe i uspostavi snažnu emocionalnu vezu, što je ključno za zdrav razvoj djeteta. Iako su ove promjene na početku intenzivne, mnoge od njih mogu potrajati godinama nakon poroda, podržavajući ženu u dugoročnom procesu roditeljstva.

25.09.2024. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh