« Život
objavljeno prije 7 godina i 11 mjeseci
HMM

Kako se zapravo hranimo?

Trećinu troškova prosječnog kućanstva čini hrana. A u toj stavci do detalja se otkrivaju naše loše navike: Lani je svatko od nas pojeo 70 kilograma kruha i peciva i 11 kila šećera

Hrvati vole meso
Hrvati vole meso (Shutterstock)
Više o

meso

,

riba

,

prehrana

,

voće

,

povrće

,

Hrvati

,

prosječna potrošnja

Trećina ukupne potrošnje kućanstava otpada na goli život. Na hranu i piće prosječno kućanstvo daje 500 kuna na tjedan. Ali ne suviše pametno: zbrojeno na cigarete i alkohol se troši dvostruko više nego na voće. 

Evo kako je Hrvatska jela lani. Svaki je čovjek prosječno je pojeo nevjerojatnih 11 kilograma šećera, 20 kila brašna i osam kilograma tjestenine. Posebno zabrinjava velika hrvatska strast prema kruhu: 70 kilograma kruha i peciva po osobi

Što se tiče krušaka, svaki je građanin pojeo svega 1,5 kilogram. Možda i zbog cijene - ali najviše se jedu jabuke, 15 kilograma po osobi na godinu, I banana je prosječan građanin pojeo devet kilograma. Zdravih oraha, badema i drugih orašastih plodova - niti dvije kile.

Najviše novaca, čak trećina ukupne potrošnje odlazi na meso, godišnje svatko pojede po 18 kila peradi, 16 kila svinjetine i 15 kila salame. A niti kilogram janjetine. 

Mediteranska Hrvatska, svih drugih ulja trošimo 11 litara, maslinovog jednu litru godišnje. Ribe šest kilograma godišnje, što je evo ovoliko - 150 grama na tjedan, odnosno samo nekoliko ribica. 

Zato se uživa u majonezi i kečapu: svatko dvije ovakve velike boce. A alkohola? 16 litara pive i devet litara vina na godinu. 

I na kraju, ovako naravno izgleda tipični hrvatski obrok: najjeftinije meso, perad ili svinjetina i ajjeftinije povrće - krumpir.

25.06.2016. 13:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh