« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 1 godinu i 5 mjeseci
VOŽNJA

Kako se vozi po zimi?

Goodyearovo istraživanje o odnosu prema vožnji tijekom zime otkriva velike razlike između europskih država

Kako se vozi po zimi?
Kako se vozi po zimi? (Goodyear)
Više o

zima

,

vožnja

,

zimska vožnja

Istraživanje koje je Goodyear proveo među 4000 vozača iz osam europskih zemalja pokazalo je da se europski vozači značajno razlikuju po razini znanja, iskustva i pripremljenosti za vožnju u najhladnijim mjesecima u godini. Europskim vozačima najviše glavobolje zadaju zaleđene ceste, a 42 % vozača sezonski mijenja gume.

U istraživanju su ispitanicima postavljena brojna pitanja o navikama vožnje u zimskim mjesecima, znanju i običajima vezanim uz gume te o poznavanju lokalnog zakonodavstva.

Najviše znanja o vožnji zimi pokazali su vozači u Rumunjskoj, gdje je 79 % ispitanih vozača upoznato sa specifičnim prednostima i razlikama između zimskih i cjelogodišnjih guma, što je znatno više nego u bilo kojoj drugoj europskoj zemlji koja je sudjelovala u istraživanju. Primjerice, Francuska i Italija pokazale su manje znanja (56 %, odnosno 69 %), a znanje o
prednostima i razlikama između zimskih i cjelogodišnjih guma najniže je u Ujedinjenom Kraljevstvu (34 %). Osim toga, većina rumunjskih vozača (56 %) prije putovanja u inozemstvo provjerava propise za zimsku vožnju koji vrijede u pojedinoj zemlji.

Led je najstrašniji, a zatim slijede snijeg i magla

Sudionici u istraživanju navode da se najviše boje vožnje po zaleđenim cestama, a 14 %o ispitanika izjavilo je da nikada ne bi vozili u takvim uvjetima. Slijedi snijeg, kada 12 % vozača ne bi izašlo na ceste, zatim magla (6 %) i jaka kiša (4 %). Poljska je jedina zemlja u kojoj poledica nije na samom vrhu jer im je najveća briga vožnja po magli. Najveću samouvjerenost u vožnji u svim uvjetima pokazali su vozači u Luksemburgu.

Više od polovice vozača mijenja gume samo kada su istrošene

Istraživanje je pokazalo da više od polovice ispitanih europskih vozača (58%) mijenja gume kada su istrošene te ne prate sezonsku promjenu ljetnih ili zimskih guma. Zemlje u kojima većina vozača mijenja gume prema sezoni jesu Poljska (83 %), Rumunjska (70 %), Luksemburg (57 %) i Njemačka (54 %).

Poljska ima najveći udio vozača koji mijenjaju gume s obzirom na sezonu, što je povezano i s većim samopouzdanjem u vožnji po snijegu, gdje je Poljska na drugome mjestu (odmah nakon Luksemburga). Zemlje u kojima je sezonska zamjena guma najrjeđa navode veću zabrinutost zbog vožnje u nepovoljnim uvjetima. Snijeg je izazov posebno za Italiju i Španjolsku, a s dolaskom zime 36 % talijanskih i 12 % španjolskih vozača prelazi na zimske gume.

Zimske gume za bolje prianjanje

Visokokvalitetne zimske gume, poput Goodyearovih guma UltraGrip Performance+, uvelike pridonose većem samopouzdanju na cesti zimi. Goodyearova tehnologija Winter Grip uključuje novu smjesu koja omogućuje veću elastičnost gume na niskim temperaturama, čime se poboljšava prianjanje na snijegu i ledu. Sigurnijoj vožnji pridonosi i tehnologija Traction Protect koja omogućuje bolju i lakšu pretvorbu sile kočenja u prianjanje, čime se put kočenja na suhim ili mokrim podlogama skraćuje.

[1] Istraživanje o odnosu prema vožnji tijekom zime (The Winter Driving
Attitudes Survey) naručio je Goodyear, a u njegovo ga je ime provela
agencija 2Europe. Uključene države: Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska,
Njemačka, Italija, Španjolska, Rumunjska, Poljska i Luksemburg. 

09.11.2022. 11:59:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh