« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
MLJAC

Kako sačuvati nutrijente tijekom kuhanja?

Tijekom kuhanja najčešće dobar dio nutrijenata iz povrća jednostavno uništimo, pa evo nekoliko savjeta kojih bi se trebali pridržavati

Znate li kuhati, ali stvarno?
Znate li kuhati, ali stvarno? (Arhiva)
Više o

kuhanje

,

recepti

,

najbolji recepti

,

nutrijenti

Kako vrijedne sastojke prilikom kuhanja sačuvati u namirnicama? Često kuhanjem praktički bacimo sve vrijedno iz povrća. No postoje trikovi kojima to vrijedno možemo sačuvati.

"Što je paradajz crveniji ima više likopena, a likopen je vrlo važan antioksidans i na njega trebamo misliti kad dolaze topliji dani kad bi se htjeli sunčati kad bi htjeli lijepu kožu itd. Rajčicu trebamo prvo termički obraditi. Zašto? Zato što se najviše likopena nalazi upravo u njegovoj koži. I onda kad ju termički obradimo šta se dogodi? Ta koža popuca, i oslobodi se taj naš likopen", pojasnila je nutricionistica Diana Gluhak.

No, rajčicu nije dovoljno samo skuhati u vlastitom soku. Njemu treba dodati malo maslinovog ulja, koje pomaže da se taj famozni likopen absorbira. Slična stvar je i s mrkvom!

"Mrkve su nam bogate betakarotenom, svi govore da su mrkve dobre za dobar vid, i onda ogule mrkvu daju djetetu i kažu evo ti to ti je za dobar vid! E pa tako je mene je mama tako hranila, imam -6. hahaha, Mrkvicu trebamo naribati i malo preliti s maslinovim uljem", tvrdi nutricionistica.

Maslinovo ulje je uvijek dobrodošlo kada je u pitanju zeleno lisnato povrće poput rikole, špinata, zelene salate. No, čaroliju napravi jedan drugi sastojak. 

"Znači unutra se nalazi željezo. Ono nam baš nije dostupno za absorpciju. I onda što s njim trebamo napraviti? Trebamo preliti tu salatu limunom jer limun ima vitamina C. Vitamin C će osloboditi biljno željezo", naglašava Gluhak.

Samo je važno naglasiti da zeleno lisnato povrće ne kombiniramo sa sirom jer se neće osloboditi ni kalcij iz sira ni željezo iz salate. Ali sir zato možemo kombinirati s kuhanim jajetom. 

"Sir nam je bogat kalcijem i da bi izvukli kalcij iz sira treba nam vitamin D ili se možemo otići van sunčati dok jedemo sir, što je isto super, ili možemo pojesti jaje koji u svojem žumanju ima vitamina D", otkriva nutricionistica.

Brokula je bogata aktivnim sastojkom koji se inače zove sularafan. Možemo puno dobrih stvari naći o sulfarafanu - da je iznimno dobar antioksidans, da je jako dobar općenito za jetru. A lješnjak je dobar s celenom.

Brokulu nećemo kuhati više od tri minute i kod jela ćemo je dobro sažvakati kako bismo oslobodili taj njezin aktivni sastojak. U kombinaciji s onima iz orašastih plodova naš organizam pucat će od zdravlja. 

19.06.2016. 18:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh