« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
BEZ PANIKE

Kako pomoći osobi koja doživljava srčani udar

U slučaju da osoba u čijem ste društvu doživi srčani udar, evo što morate učiniti kako biste joj spasili život

Kako pomoći osobi koja doživljava srčani udar
Kako pomoći osobi koja doživljava srčani udar (Shutterstock)
Više o

hitna pomoć

,

srčani udar

,

srce

Naše srce je najvitalniji organ u tijelu. Ono nije važno samo zato što tjera krv kroz čitav organizam; ono je ujedno dobar indikator općenitog zdravstvenog stanja. Već smo pisali o tome kako ga možete držati u dobroj formi i koju hranu trebate jesti da bi mu bilo dobro.

Sada ćemo vam dati nekoliko smjernica koje će vam biti od koristi u slučaju da se, ne daj bože, nađete u situaciji da svojim bližnjima morate pomoći zbog srčanog udara.

  1. Prvo i osnovno, pozovite hitnu pomoć. To mora biti prioritet.
  2. Nemojte paničariti. Recite osobi koja doživljava srčani da se pokuša smiriti i opustiti. Na taj će se način izbjeći ozbiljnija oštećenja srca.
  3. Dajte osobu aspirin (300mg). Neka ga osoba žvače ili drži ispod jezika. Ako ga popije s vodom dulje će trebati da ga tijelo upije i da počne djelovati. Aspirin će smiriti agresivnost trombocita i poboljšati cirkulaciju krvi.
  4. Možete osobi dati i tabletu nitroglicerina - Sorbitrata (5mg). Neka je drži pod jezikom. Ako bol u grudima i dalje postoji, možete dati tri tablete u razmacima od po pet minuta. Ljudi koji imaju problema sa srcem trebali bi uz sebe nositi ove tablete. One mogu sniziti tlak krvi. Ali ako dođe do vrtoglavice, prestanite davati tablete.
  5. Simptomi srčanog udara mogu biti i povraćanje te žgaravica u kombinaciji s bolovima u grudima i gornjem dijelu ruku. Nemojte se zbuniti i pomisliti da se radi o običnoj žgaravici.
  6. Nemojte dopustiti da osoba koja doživljava srčani sama ide liječniku. Čekajte hitnu pomoć. Ili uzmite automobil i samo odvezite osobu u bolnicu, ali neka netko bude s vama i uz bolesnika.
  7. Ako se osoba onesvijesti ili prestane disati, odmah počnite s umjetnim disanjem, odnosno oživljavanjem. Zatvorite svojim ustima usta pacijenta, začepite mu nos i lagano udišite zrak u njegova pluća.
  8. Ako se osoba počne znojiti ili toliko oslabi da ne može ni sjediti, odmah ju polegnite i podmetnite joj jastuk ili dva pod noge.
  9. Najvažnije - čak i da napad prođe, pobrinite se da osoba dođe do liječnika. On će dalje znati što činiti. Idealno bi bilo da osobu koja ima ili je imala srčani udar što prije dovedete liječniku - unutar najviše sat vremena od udara kako ni oštećenja srca bila minimalna.
  10. Uvijek uz sebe imajte telefonske brojeve hitnih službi koje su vam u blizini.

>> Srčani udar je teže prepoznati kod žena

>> Protiv srčanog udara vegeterijanskom Atkinsonovom dijetom

03.10.2010. 19:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh