« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 mjeseca i 14 dana
SAVJETI

Kako održati svoj imunitet na visini

Postoje brojni mitovi kakvu hranu moramo jesti kad dođe hladnije vrijeme i zima...

Napravite nešto za sebe!
Napravite nešto za sebe! (Arhiva)
Više o

zima

,

imunitet

,

savjeti

Često imamo osjećaj da se potrebno zimi hraniti jačom hranom kako bismo organizam održali zdravim i jakim.

Čajevi i kompoti - kad smo kod napitaka, na grijanje organizma u hladnim danima djeluju i čajevi i eterična ulja koja se udišu. Ujutro se piju oni koji podižu imunitet kao što je ehinacea, zeleni, razne vrste crnih, i preporučljivo je koristiti ih s C vitaminom. Ne treba ga piti dok je pretjerano topao jer će imati kontraefekt, a savjetuje se da ih ne zaslađujete, osim sa malo meda ukoliko je neophodno. Pored čajeva tu su i kompoti, ali bez šećera. Treba voditi računa da kompot bude užina, a ne da se koristi poslije glavnog jela kao desert.

Ljuto i toplo - da bismo podigli imunitet trebamo uzimati hranu koja ubrzava metabolizam, sve što je ljuto, sve što ubrzava cirkulaciju i omogućava da se tijelo zagrije. Na prvom mjestu to su bijeli luk, sve vrste ljutih paprika, papar, ali i đumbir. On ima fantastično djelovanje na organizam jer može da se koristi i kao začin i kao čaj. To bi trebale biti prioritetne namirnice, kao i sve ono što je trenutno prisutno na tržnici, a svježe je i zeleno, kako bismo stalno unosili i vitamine i minerale. To su na primjer razne vrste kupusa, krumpir, luk, mrkva, cikla, celer, grašak, agrumi, hren. Izuzetno je djelotvorna i topla hrana - juhe, pogotovo pileće. Ne samo što će nas zagrijati nego sadrži vrlo korisne sastojke za organizam. Dodatni benefit za tijelo je i inhalacija prilikom konzumiranja svih vrsta toplih jušnih jela i napitaka.

Maslinovo ulje i češnjak - uvijek na umu treba imati što su to zdrave masnoće. To je prije svega maslinovo ulje. Fantastična kombinacija su ovo ulje i češnjak. Također, maslac i svinjska mast. Na primjer, namažete nešto od toga, stavite ljutu papriku i češnjak ili papar i time ugrijete organizam na zdrav način.

Sve u svemu, napravite si nešto za sebe ;)

15.01.2024. 15:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh