« Život
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca

Kako odabrati savršen poklon za Valentinovo

Sve je više onih koji na Dan zaljubljenih darivaju sebe

Fotografija vijesti
Više o

pokloni

,

Valentinovo

Osam milijuna Amerikanaca priznalo je da za Valentinovo sami sebi šalju darove - jer se osjećaju osamljenima i nevoljenima pa da barem tako dobiju nešto lijepo.

Zaljubljenim Britancima savjetuje se da izbjegavaju Pariz, jer će se svaki treći britanski par koji za odredište romantičnoga putovanja izabere francuski glavni grad posvađati i prekinuti. I dok uoči Valentinova tvrtke koje prodaju prigodne proizvode grozničavo anketiraju klijente nastojeći otkriti savršen dar za zaljubljene, događaji u svijetu u vrijeme Dana zaljubljenih ne mogu biti različitiji.

>>Kako napisati iskrenu čestitku za Valentinovo

Saudijska Arabija zabranila je prodaju crvenih ruža na Valentinovo, prisiljavajući parove u toj zemlji da smisle novi način pokazivanja ljubavi. Komisija za promicanje kreposti i sprječavanje poroka zatražila je od cvjećara i vlasnika trgovina s poklonima u Rijadu da uklone sve crvene predmete koje bi se moglo doživjeti kao znak ljubavi, izvijestile su novine.

Valentinovo se u raznim dijelovima svijeta slavi na različite načine. No, bez obzira na to poklanjate li cvijeće ili dijamante, trebate se potruditi da taj trenutak ‘posebne pažnje’ bude skroman i iskren. 

Nasilje u Naivashi, kenijskome gradu u kojemu se proizvodi najviše cvijeća, ugrozilo je industriju u ključno doba godine, no uzgajivači se nadaju da će šteta biti ograničena.
Najboljem se nadaju i Nizozemci. Nizozemska aukcijska kuća specijalizirana za cvijeće FloraHolland, najveća na svijetu, još se nada povećanoj prodaji. A prije je sve bilo tako jednostavno. Bilo je dovoljno kupiti bombonijeru, ružu, ili možda, oni dubljega džepa, dijamant.

Tajne ljubaviU svijetu se Dan zaljubljenih tradicionalno slavi od 15. stoljeća, dok je kod nas aktualan tak posljednjih petnaestak godina.
Mnogo je legendi o nastanku Valentinova, a najpoznatija je ona o vladaru koji je vojnicima zabranio da se žene. Jedan svećenik ipak je tajno vjenčavao parove i zbog toga bio pogubljen.
Ali što kada se dijamantima financiraju ratovi, kakao beru djeca, a ruže rastu u pesticidnoj maglici?

- Većina ruža koje se prodaju u SAD-u uzgajaju se u Latinskoj Americi, a rastu uz  pomoć brojnih kemikalija - rekla je Rene Ebersole iz ekološkog časopisa Audobon. Obala Bjelokosti, koja uzgaja 40 posto svjetskoga kakaa, ima velikih problema s dječjim radom, stoji u izvješću o ljudskim pravima američkoga State Departmenta. A što je tek s krvavim dijamantima - odnosno draguljima koji se kopaju u okrutnim uvjetima i prodaju radi financiranja ratova?

Ipak, nepopravljivi britanski kladioničari Ladbrokes vjeruju da bi se na ‘veliki dan’ moglo dogoditi svašta pa tako nude omjer 2:1 da će princ William ipak kleknuti i zaprositi Kate Middleton, okrunjujući tako njihovu dosad ‘kolebljivu’ vezu.

A kako je ovo prijestupna godina, tradicija dopušta Kate da, ne poklekne li budući kralj 14., ona zaprosi njega 29. veljače. Premda danas nije neobično da žena muškarcu predloži brak, u doba kada su pravila udvaranja bila mnogo stroža, žene su smjele zaprositi muškarca samo 29. veljače. (hina)

14.02.2008. 03:17:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh