« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 4 godine i 2 mjeseca
SAVJETI

Kako odabrati prave gume za SUV vozila?

Goodyearovi stručnjaci upozoravaju da njihovi vlasnici pri izboru pravih guma moraju biti osobito oprezni

Birajte pažljivo
Birajte pažljivo (Arhiva)
Više o

SUV

,

gume

Vozila SUV, koja također nazivamo sportska terenska vozila, kod nas i drugdje u svijetu zadnjih su godina izuzetno omiljena. Međutim, Goodyearovi stručnjaci upozoravaju da njihovi vlasnici pri izboru pravih guma moraju biti osobito oprezni.

Namjenski razvijene gume s oznakom SUV naizgled su naime jako slične gumama za obične osobne automobile, ali se od njih razlikuju po osnovnom obilježju - većoj nosivosti.

U usporedbi s klasičnim osobnim automobilima, SUV vozila imaju više težište, veću masu, a posljedično i čvršći ovjes. Stoga vozači moraju itekako paziti pri izboru guma jer one moraju biti prilagođene većim opterećenjima. Za razliku od običnih guma, SUV-gume imaju čvršću konstrukciju,a pogotovo su prilagođeni gumena smjesa i oblik dezena gaznog sloja.

Za svog sportskog terenca uvijek odaberite gume s oznakom SUV i pritom obratite pažnju na pravilnu dimenziju i kategoriju brzine, a pazite i na dovoljno veliku nosivost u  skladu s homologacijom. Pri izboru nikako ne zanemarujte važnost kvalitete guma; one su naime jedina kontaktna točka vozila s podlogom i stoga su važan čimbenik sigurnosti u prometu. Za SUV vozila preporučuju se gume najviše kvalitete

Oprezno kod zimskih guma

Zahtjevni zimski uvjeti s niskim temperaturama, često skliskom, a ponekad i zasnježenom ili zaleđenom podlogom iziskuju dodatnu pažljivost pri izboru odgovarajućih guma. Na svom SUV  vozilu zimi nikad ne upotrebljavajte ljetne terenske ili poluterenske gume jer one usprkos grubljem profilu nemaju ključne značajke zimskih guma. One se naime odlikuju mekšom gumenom smjesom koja po hladnoći bolje prianja na podlogu te dodatnim lamelama u blokovima gaznog sloja, čime osiguravaju pouzdanu vuču u snijegu.

Kako bi gume omogućile sigurnu i bezbrižnu vožnju SUV vozilima u teškim zimskim uvjetima, Goodyearovi stručnjaci preporučuju gumu UltraGrip Performance SUV Gen-1, koja je namjenski napravljena za sportska terenska vozila. Ta guma postiže odlično prianjanje u zimskim uvjetima izvrsno kočenje na svim zimskim podlogama, a odlikuje se i tehnologijom SoundComfort, koja doprinosi puno tišoj i udobnijoj vožnji.


29.01.2020. 14:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh