« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
SAVJETI

Kako odabrati odgovarajuće gume za zimu?

U Republici Hrvatskoj obvezna je zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta, i to u razdoblju od 15. studenoga do 15. travnja

Kakve vam trebaju gume zimi?
Kakve vam trebaju gume zimi? (Arhiva)
Više o

zimske gume

,

gume

Datum kada ćemo se morati pobrinuti za odgovarajuću zimsku opremu svog vozila već je pred vratima. Kako odabrati pravu zimsku gumu za vaš automobil, kada se umjesto za zimsku gumu odlučiti za cjelogodišnju i čemu posvetiti najviše pozornosti? Nekoliko praktičnih savjeta koji će vam dobro doći pri biranju zimske opreme za vozila pripremila je za vas tvrtka Goodyear.

U Republici Hrvatskoj obvezna je zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta, i to u razdoblju od 15. studenoga do 15. travnja. Zimska oprema potrebna je i na svim drugim prometnicama u vrijeme nastupanja zimskih uvjeta.

Prije dolaska zime osim pripreme vozila na najhladnije mjesece u godini moramo se pobrinuti i za odgovarajuće gume koje će nam u zimskim uvjetima osigurati optimalno prianjanje i upravljivost. U Goodyearu ističu da zimske gume nisu važne samo za pouzdanu vožnju po snijegu nego i za sigurnost u vožnji po hladnoj zimskoj podlozi. Osmišljene i napravljene su naime za vožnju u zimskim uvjetima kad je za sigurnost iznimno važno bolje prianjanje i bolje vladanje vozilom. Njihove su smjese mekše i elastičnije, a šare gaznog sloja oblikovane tako da omogućuju dobro prianjanje i učinkovito kočenje na snijegu. Zimska guma i po izuzetno hladnom vremenu ostaje dakle mekana i zadržava prianjanje. Za razliku od toga ljetna guma postiže optimalnu izdržljivost na temperaturama iznad 7 °C jer je smjesa njezina gaznog sloja prilagođena višim temperaturama te tako osigurava čvrsto prianjanje i dobru upravljivost na suhoj ili mokroj cesti u toplijim mjesecima. Upravo zbog drukčije gumene smjese ljetne gume nisu prikladne za zimske uvjete kada temperature padnu ispod 7 °C. Zato su zimske gume tijekom zime obavezan element koji jamči sigurnost na cesti. Kako odabrati prave?

Pri odabiru uvažavajte čimbenike koji određuju vašu vožnju

Važno je u kakvim uvjetima najčešće vozite. Na područjima s većim snježnim pokrivačem sigurno ćete više pozornosti posvetiti izdržljivosti gume na snježnoj i mokroj podlozi, a tamo gdje je manje padavina možda će vam biti važnije učinkovito prianjanje i kočenje gume na suhome.

Obratite pozornost i na svoj stil vožnje. Prijeđete li godišnje puno kilometara ili samo povremeno idete na put? Jeste li miran i oprezan vozač ili volite pritisnuti papučicu za gas? Vaš način vožnje zahtijevat će između ostaloga razinu izdržljivosti koju tražite od gume. Zimske gume priznatih proizvođača koje su izrađene prema najnovijim tehnologijama i najnaprednijim materijalima pružat će vam višu razinu izdržljivosti, što svake godine dokazuju i neovisni testovi zimskih guma. Iako ćete možda za visokokvalitetne gume platiti malo više, neka cijena proizvoda koji tako jako utječu na sigurnost u cestovnom prometu ne bude jedino mjerilo pri kupnji.

Primjer presudnog značaja inovativnih tehnologija za vrhunsku izdržljivost guma u Goodyearu su gume UltraGrip Performance+ i UltraGrip 9+. One upravo zbog upotrebe naprednih tehnologija osiguravaju povećanu izdržljivost i u teškim zimskim uvjetima.

Zahvaljujući dvjema ključnim tehnologijama Traction Protect i Winter Grip, guma UltraGrip Performance+ za automobile visokih performansi odlikuje se povećanom izdržljivošću na mokroj i suhoj podlozi te u zimskim uvjetima. Tehnologijom Winter Grip ponosi se i guma UltraGrip 9+, koja vozačima manjih gradskih automobila u teškim zimskim uvjetima osigurava izvrsno prianjanje, a tehnologija Mileage Plus omogućuje brojne prijeđene kilometre.

Izdržljivost gume treba odgovarati vašem vozilu. To je osobito važno pri odabiru guma za vozila SUV jer su ona teža, a njihovo težište više je smješteno nego kod osobnih automobila. Sile koje djeluju na gumu stoga su veće, a to otežava kočenje i upravljivost koji su u zimskim uvjetima presudni za sigurnost. Gume koje su namjenski izrađene za vozila SUV, kao što je Goodyearova UltraGrip Performance SUV Gen-1, u usporedbi s gumama za obične osobne automobile imaju veću nosivost, čvršću konstrukciju te donekle prilagođenu smjesu gaznog sloja i oblik dezena. Te razlike omogućuju optimalnu izdržljivost guma tijekom zime, stoga je važno da vozilo SUV bude opremljeno kvalitetnim zimskim gumama za takva vozila.

Naposljetku ne zaboravite na pravilnu dimenziju! Informaciju o veličini gume primjerene za vaše vozilo naći ćete u dokumentaciji proizvođača vašega vozila ili u homologacijskoj potvrdi. Podatak o veličini naveden je i na bočnici gume, recimo ovo je primjer veličine 205/55 R16 91V, a pritom su:

  • 205: širina gume u milimetrima mjerena od bočnice do bočnice

  • 55: poprečni presjek izražen u postocima visine gume u usporedbi s njezinom širinom

  • 16: promjer naplatka u inčima

  • 91V: indeks nosivosti i kategorija brzine gume

Umjesto zimskih i ljetnih radije cjelogodišnje gume?

Cjelogodišnje gume možemo označiti kao razuman kompromis između izdržljivosti ljetnih i zimskih guma, i to što se tiče konstrukcije i dezena gaznog sloja te upotrijebljenih smjesa. Takve su gume prihvatljiva mogućnost za područja s umjerenim zimskim podnebljem, što znači bez velikih snjegova i s temperaturama koje rijetko padnu ispod nule. Izdržljivost cjelogodišnjih guma Goodyear u zimskim uvjetima doduše odgovara visokim standardima i te gume imaju jednake oznake kao zimske gume - simbole »M + S« i pahuljicu, što znači da su te gume prihvatljive i na područjima gdje je propisana upotreba zimskih guma.

Goodyearovi stručnjaci savjetuju da radi najveće moguće izdržljivosti u zimskim uvjetima vozači upotrebljavaju namjenske zimske gume. Cjelogodišnje gume preporučuju se vozačima koji voze na područjima s blažim zimama, nisu izloženi ekstremnim zimskim uvjetima poput snijega i leda te godišnje prijeđu manji broj kilometara. 

09.11.2020. 11:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh