« Zdravlje
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
savjeti jednog autora

Kako kvalitetnije razmišljati

Jonah Lerner, mladi perspektivan autor, donosi 10 načina razmišljanja koji mijenjaju našu svakodnevicu.

Kako razmišljati na pravi način
Kako razmišljati na pravi način (Shutterstock)
Više o

pozitivno razmišljanje

,

razmišljanje

Mozak - jedini organ u čije tajne možda nikada nećemo do kraja proniknuti. Najvažniji je organ u tijelu koji u svakom trenutku upravlja našim životnim funkcijama što mora biti mukotrpan posao, ponekad, čini se, baš odluči cjepidlačiti o trivijalnim sitnicama.

Jonah Lerner, mladi američki pisac taj fenomen naziva "problemom kožnog kauča", ali događa mu se zapravo svaki puta kada treba kupiti nešto što će ga stajati malo veću količinu novca. "Bi li trebao uzeti boju kestena ili crnu? Što ako uzmem krivu? Što ako dam novac za nešto što mi se ne sviđa? Takvo razmišljanje u njemu odmah pobuđuje nervozu, no onda se upita zašto?

Ako krivo odaberem, znam da mi to neće biti jedina niti najgora pogreška u životu. Na sebi imam traperice koje mi katastrofalno stoje, pa je očigledno da sam već donosio loše izbore- i preživio."

Taj bi mu se problemkod kupovine često pojavljivao pa ga je naveo na razmišljanje može li sam sebe naučiti kako donositi kvalitetnije izbore. Može li naučiti mozak kako biti kreativniji, imati veću snagu volje i više upamtiti? Lerner se uvjerio da zaista može, a s nama dijeli nekoliko jednostavnih principa koji će naš mozak potaknuti na drugačije, kvalitetnije i kreativnije razmišljanje.

1. Prepoznajte svoje emocije

Svjesne misli samo su dio procesa koji se u svakom trenutku događa u našem mozgu. U isto vrijeme dok mi razmišljamo o nekoj temi, naš mozak podsvjesno procesuira na tisuće drugih podataka koje prima iz naše okoline, a na temelju kojih prosuđuje s stvara emocije. Imate loš predosjećaj o ovom odresku koji su vam poslužili? Možda je bolje poslušati superkomjuter u glavi i odložiti volicu i nož. Vaš predosjećaj tu je s razlogom.

2. Nemojte previše razmišljati dok ste pod pritiskom

Bio je to najgori trenutak u mom životu- imao sam dvanaest godina i igrao košarku. Bližio se kraj igre, a na meni je bilo da postignem taj posljednji odlučujući koš. Umjesto da vjerujem instinktu, počeo sam paničariti i mahnito razmišljati o svakom mogućem načinu na koji je moguće loptu ubaciti kroz koš. Jednom kad razvijemo neku vještinu, vrijeme je da počnemo vjerovati instinktima.

3. Pogledajte na problem s druge perspektive

Profesionalni pokeraši koriste se posebnim trikom kada žele otkriti blefira li njihov suparnik: razmišljaju o tome kako bi se ta osoba ponašala da ne blefira. Mozak je programiran tako da traži rješenja koja će potvrditi ono u što on već vjeruje, a ta je navika ograničavajuća i opasna jer bi nas mogla natjerati da se usredotočimo na krive odgovore.

4. Razmislite volite li to zaista

Isto kao i vjerovanje temeljeno na predpostavkama (točka 3), ono što volimoš ili ne volimo može ograničiti naše razmišljanje. Nekad sam bio obožavatelj isključivo skupih vina. Onda su mi jednom stavili povez na oči i dali da kušam skuplja i jeftinija vina nasumičnim odabirom. Dogodilo mi se da sam primijetio ono što su znanstvenici odavno dokazali: nema korelacije između cijene vina i toga koliko ćemo mi u njoj uživati. Kad otkrijemo ono što zaista volimo, bilo jeftino ili skupo, tek tada možemo istinski uživati u životu.

5. Uzmite si vremena pod tušem

Studije pokazuju da smo najkreativniji u trenucima kada uopće ne razmišljamo o preoblemu. Svakodnevni stres koči našu kreativnost, a trenuci opuštanja poput tuširanja ili šetnje mogu se pozitivno odraziti na više nego samo našu fizičku dobrobit.

6. Preispitujte svoja sjećanja

Zadnjih je godina dokazano se ljudska sjećanja mijenjaju svakim novim svjesnim razmišljanjem o nekom prošlom događaju, što znači da što više razmišljali o nečemu što nam se dogodilo, sve se više detalja o tom sjećanju mijenja. Koliko je to sjećanje zapravo vjerodostojno? Je li na temelju takvog sjećanja pametno donositi odluke?

7. Nemojte raditi više stvari odjednom

Dio mozga zadužen za snagu volje i kognitivno razmišljanje vrlo se lako umara.  U spomenutoj studiji jedna grupa ispitanika trebala je upamtiti sedmeroznamenkasti broj, nakon čega su mogli izabrati žele li pojesti šokoladu ili salatu. Ispitanici iz druge grupe trebali su upamtiti jednoznamenkasti broj i dobili na izbor dva ista deserta. Ispitanici iz prve skupine većinom su odabrali čokoladu jer je njihov "mišić" bio iscrepljen. Bitno je upamtiti da možemo učiniti sve što poželimo, samo ne sve u isto vrijeme.

8. Proučite vlastite greške

Zajednička karakteristika uspješnih ljudi je ta da ne izbjegavaju razmišljati o svojim pogreškama. Čak i kad su uspješni, razmišljaju o tome kako postati još bolji. To se možda ne čini kao najbolji recept za postizanjem životne sreće, ali kritičko razmišljanje od vitalne je važnosti za proces učenja s obzirom da stanice mozga najbolje uče ono što smo učinili dobro tako da to usporede s našim pogreškama.

9. Slobodno sanjarite

Zaboravite efikasnost. Dokazano je da je sanjarenje ključno za razvijanje kreativnosti. Sanjarenje potiče mozak na veću aktivnost čime se u vezu dovode novi elementi stvarajući tako originalne asocijacije.

10. Razmišljajte o razmišljanju

Mnogi znanstvenici tvrde da najbolji pokazatelj pametne prosudbe nisu inteligencija ili iskustvo, već spremnost na introspekciju. Mozak je poput švicarskog nožića, pun je različitih alata koje treba znati iskoristiti u pravom trenutku. Ako kupujemo naslonjač, možda se možemo osloniti na naše emocije kada razmišljamo hoće li biti kestenjasto smeđi ili crni, ali ako se spremamo uzeti kredit, u tu prosudbu možda bismo trebali uključiti racionalni dio našeg mozga. 

 

Piše: Andrea Holi
21.07.2017. 11:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh