« Zdravlje
objavljeno prije 6 godina i 10 mjeseci
Ne da mi se

Prokrastinacija- boljka lijenih

Sutra ću. Obećanje koje znači da nikad nećemo, vjerojatno ste se s time susreli, a barem nekoliko puta u životu to i napravili

Eh, kad bi barem...
Eh, kad bi barem... (Arhiva)
Više o

lijenost

,

prokrastinacija

,

odlaganje

Pojam prokrastinacije podrazumijeva ponašanje koje karakterizira odlaganje obaveza za neko drugo vrijeme. Nedavno je u SAD-u održana 10. konferencija istraživanja prokrastinacije koja je okupila stručnjake iz cijelog svijeta. 

Tema prokrastinacije donedavno je mamila podrugljive osmijehe na licima stručnjaka koji su je smatrali neozbiljnim predmetom za raspravu, no dr.Joseph R. Ferrari, vodeći stručnjak u proučavanju fenomena, proveo je posljednjih dvadesetak godina proučavajući prokrastinaciju, nakon čega je tema napokon dobila zasluženu pažnju.

Prema dr.Ferrariju, prokrastinacija je "namjerno i svakodnevno odlaganje započinjanja ili dovršavanja svakodnevnih obveza koje završava osjećajem osobne neugode u obliku grižnje savjesti ili anksioznosti." Prema rezultatima njegovog istraživaja, jedna od pet osoba spada u kategoriju kroničnih prokrastinatora, a to ponašanje očituje se u različitim aspektima života, u poslovnom, osobnom, financijskom i društvenom.

Prokrastinacija se može očitovati na tri načina: odgađanje odluka dok ne bude prekasno, kontinuirano uvjeravanje "učinit ću to sutra" i odgađanje stvari do posljednjeg trenutka, a osoba se može proglasiti prokrastinatorom ako svakodnevno, pola vremena koje bi trebala provesti u obavljanju zadataka, provede prokrastinirajući.

Psihologinja Stephan Förster tvrdi da je prokrastinacija psihički poremećaj koji je u mnogo slučajeva odgovoran za raspad brakova, financijske slomove, propale snove ili probleme sa samopouzdanjem.

Dr. O'Callaghan, pak, pristupa problemu s druge strane, tvrdeći da bi nas prokrastinacija trebala potaknuti na razmišljanje kako pravilnije preraspodijeliti vrijeme. S obzirom da oko 20% populacije "pati" od tog problema, a on je u svakoj državi svijeta prisutan u otprilike istom postotku, možda bismo trebali iskoristiti tu statistiku kako bismo razmislili o pravim životnim vrijednostima.

Ono s čime se većina stručnjaka slaže jest da treba nastaviti s istraživanjima o prokrastinaciji jer, kako tvrde "jedino jedino što nas ograničava jest vrijeme. Možemo pronaći novi posao ili novog ljubavnika. Ali nikad ne možemo dobiti više vremena." 

 

Piše: Andrea Holi
24.07.2017. 11:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh