Kako jesti jednostavno i zdravo?
Nekoliko pravila može napraviti pravo malo čudo za vašu liniju, sve što trebate napraviti jest usvojiti ih i primjenjivati svakodnevno
Pretilost je sve veći problem na globalnoj razini, no kad bi se svi počeli pridržavati jednostavnih navika u prehrani koje preporučuje psihologinja Jane Ogren, na svijetu bi ostalo vrlo malo ljudi s viškom kilograma.
Nakon četvrt stoljeća proučavanja problema pretilost i navika u jelu Ogren je ustanovila je brojanje kalorija besmisleno, a hranu treba jesti kad ste opušteni. Evo glavnih savjeta:
Grickanje je nepotrebno - hrana je vrlo važna u životu i treba stvoriti naviku tri obroka dnevno, a osim doručka, ručka i večere ne jesti ništa. Grickanje odgađa glad i zadovoljstvo kad jedete jedan od tri glavna obroka u danu.
Pravilo tri minute - kad se pojavi glad, to ne znači nužno da vam je želudac stvarno prazan i traži hranu. Žudnja za hranom ima razne uzroke, a pravilo tri minute kaže - izdržite toliko i glad će nestati. Ukratko, kad vas tijekom dana zgrabi glad, porazgovarajte s kolegom ili partnerom o bilo čemu, samo da ne mislite o gladi i ona će nestati.
Zamislite posljedice - jede vam se torta i najradije bi smazali dva-tri komada ... no, ako zamislite kako ćete se osjećati kasnije kad vam želudac bude natrpan, dođe osjećaj krivnje i hlače postanu preuske, lako ćete se suzdržati.
Jedite za stolom - jedino mjesto u kući gdje je mjesto pripremljenoj hrani je stol, ne kauč, tastatura računala ili neko drugo. Kad se toga počnete pridržavati, vrlo brzo ćete ustanoviti da jedete manje.
Odbacite utjecaje sa strane - recepti s televizije i weba mogu biti genijalni, no ujedno i strašno kalorični, pa svako jelo pomno proučite i unesite svoje preinake kako bi bilo zdravije
Oslobodite se starih navika - ljudi rastu i mijenjaju se, pa bi se tako trebali mijenjati i ukusi u hrani: ono što je nekad bilo fuj i odvratno (kad ste bili mali) može postati prava poslastica ako je napravite na pravi način. Stoga, eksperimentirajte s hranom i okusima, sigurno ćete pronaći zdrave kombinacije.
Kupujte jednostavnu hranu - gotova i polugotova jela su katastrofa za zdravlje i liniju, najbolje je kupovati hranu koja nema deklaraciju s listom sastojaka: što prirodnije, to bolje. Tako ćete znati što kuhate i jedete, što će se pozitivno odraziti na vašu liniju.
Novi komentar