« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
SAVJETI

Kako brinuti o gumama u ljetnim mjesecima

Stručnjaci savjetuju da prije odlaska na putovanje provjerite stanje i tlak u gumama ugrađenima na vozilo i prikolicu

Pazite na gume po vrućinama
Pazite na gume po vrućinama (Arhiva)
Više o

Goodyear

,

gume

,

ljeto

,

tlak

Gume u ljetnim danima zahtijevaju posebnu skrb jer na njima vozite po pregrijanim kolnicima, a putovanja su često duža i s opterećenim automobilom. U Goodyearu savjetuju da prije odlaska na putovanje provjerite stanje i tlak u gumama ugrađenima na vozilo i prikolicu.

Zašto je važan pravilan tlak u gumama? Ako su gume pravilno napuhane, postići ćete manju potrošnju goriva i maksimalni životni vijek gume, automobilom ćete lakše upravljati, vozilo će pri kočenju bolje reagirati i vožnja će biti lakša, a time ćete pozitivno utjecati na sigurnost u prometu. Pravilan tlak zraka u gumama važan je čimbenik koji ljeti doprinosi odličnom putovanju.

Koliki je pravilan tlak u gumama? Stručnjaci iz Goodyeara preporučuju da uvažavate savjet proizvođača vozila. Tlak je naveden kod vozačevih vrata, blizu mjesta za točenje goriva ili u priručniku za upotrebu vozila. Ako je vozilo potpuno opterećeno putnicima i prtljagom, tlak u gumama mora biti viši - pritom uvažavajte preporuku za opterećeno vozilo koja je navedena kraj preporučenog tlaka. Tlak provjerite kad su gume „hladne" i barem jednom mjesečno, a obavezno ga provjerite prije duljeg putovanja i prilagodite ga masi natovarenog vozila. Nemojte zaboraviti provjeriti tlak u rezervnom kotaču ako ga imate.

Što se događa kad je guma premalo napuhana? Kad je guma premalo napuhana, veći dio njezine površine u kontaktu je s cestom, a otpor kotrljanja se povećava, što smanjuje ekonomičnost potrošnje goriva. Prenizak tlak pogoršava sve vozne značajke vozila, na primjer stabilnost i upravljivost, a utječe i na razinu i neravnomjernost habanja guma. Premalo napuhane gume znače dakle nedostatak s vidika sigurnosti i potrošnje goriva te njihova životnog vijeka.

Što se događa kad je guma previše napuhana? Kad je guma previše napuhana, manji dio njezine površine u kontaktu je s cestom. To uzrokuje brže i neravnomjerno habanje, a osim toga guma ne postiže maksimalno prianjanje, zbog čega vozač može imati poteškoće pri kontroli nad vozilom i kočenju. Guma s previsokim tlakom postaje osjetljivija pa je rupe ili strana tijela na kolniku mogu brže oštetiti. Ako primijetite previsok tlak u gumi, nemojte ga nikako ispuhivati iz vruće gume!

Prije odlaska na duže putovanje, provjerite dubinu profila guma: prije odlaska na put prekontrolirajte dubinu profila po čitavom opsegu i širini dezena gaznog sloja guma. Dubina žljebova mora biti dovoljna jer jako utječe na vozne značajke i osobito na sprječavanje akvaplaninga. Zakonski propisana minimalna dubina u Hrvatskoj i većini europskih zemalja iznosi doduše 1,6 milimetara, ali u Goodyearu savjetuju da zbog prije navedenoga razloga gume zamijenite već ranije - kad se dubina žljebova smanji pod 3 milimetra.

Pregledajte gazni sloj i bokove guma: prije odlaska na dulje putovanje provjerite površinu gaznog sloja i bokove. Ako primijetite bilo kakva oštećenja gume (posjekotine, ispupčenja...), odnosno sve što je neuobičajeno za gume, što prije se posavjetujte s vulkanizerom. Eventualne kvarove moći ćete riješiti na vrijeme i izbjeći neugodnosti koje bi vam inače mogle pokvariti put do omiljene destinacije.

Pazite na neravnomjerno habanje: dok provjeravate gazni sloj gume, obratite pozornost i na neravnomjerno trošenje gume, što znači da je guma na jednome rubu istrošenija nego na drugome ili na sredini. To naime uzrokuje kraći životni vijek gume, veću potrošnju goriva i neudobniju vožnju. Ako primijetite da su gume istrošene na oba ruba, možda ih treba napuhati na odgovarajući tlak ili provjeriti puštanje, a ako se gazni sloj na sredini troši brže nego na rubovima, to može biti znak previše napuhanih guma. Uzrok nepravilnog habanja također može biti nepravilna geometrija podvozja, a kod toga vam može pomoći za to osposobljen stručnjak.

Bušenje gume: usprkos pomnim pripremama na putovanju vam se može probušiti guma. Prije nego što krenete od kuće provjerite koja je mogućnost za vaše vozilo primjerenija - rezervna guma ili pribor za popravak. Uvijek imajte pri ruci broj za pomoć na cesti. U toj situaciji puno neugodnosti mogu vam uštedjeti Goodyearove gume s tehnologijom RunOnFlat, pomoću koje s probušenom gumom možete prijeći udaljenost do 80 kilometara kod najveće brzine od 80 km/h (da se možete odvesti do radionice u kojoj će vam zamijeniti gumu).

04.07.2017. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh