« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
LJEKOVITOST S ROKOM

Kada hranjivim tvarima u hrani stvarno ističe rok trajanja?

Da li ste se ikada zapitali što se događa s hranjivim tvarima u namirnicama kojima još nije istekao rok trajanja?

Fotografija vijesti
Više o

hrana

,

zdravlje

,

zdrava prehrana

,

med

,

zeleni čaj

,

rok trajanja

,

antioksidansi

Već prvi pogled na ambalažu daje nam do znanja do kada taj proizvod trebamo upotrijebiti, bilo da se radi o roku valjanosti ili o preporuci proizvođača koji garantira kvalitetu do određenog datuma. S druge strane voće i povrće nema naznačen datum upotrebe ali sami pogled na njih nam otkriva da li su dobri za jelo ili ne.

Smeđa banana, sparušena salata ili smrdljivi krumpir završi će u smeću, no što je s hranom koja ne zaudara i na pogled je sasvim uredu? Da li ste se ikada zapitali što je s hranjivim tvarima u takvim namirnicama?

Neke hranjive tvari postaju nestabilne kada su izložene kisiku iz zraka, toplini prilikom kuhanja, te dnevnom svijetlu. Mi vam donosimo namirnice koje ste do sada smatrali poprilično dugotrajnima, što one u stvari i jesu, no koje zbog vremena izgube sve svoje hranjive tvari koje ih čine posebnima.

Zeleni čaj - Istraživanje provedeno 2009. godine pokazalo je kako katehini koji su zaslužni za blagotvorno djelovanje zelenog čaja nestaju kako vrijeme prolazi. Katehini su jaki antioksidansi koji su povezani sa smanjivanjem mogućnosti obolijevanja od nekih karcinoma. Rezultati istraživanja su pokazali kako se razina katehina u zelenom čaju u periodu od šest mjeseci smanji za 32 posto. Kako bi produljili vijek, a i blagotvorni učinak čajeva preporuča se da ih držite u dobro zatvorenoj posudi, te na mračnom i hladnom mjestu.

Sok od naranče - Jedna čaša soka od naranče može sadržavati dnevnu dozu vitamina C, no nakon samo tjedan dana od otvaranja ili cijeđenja sok gubi sva svoja antioksidanska svojstva. Stručnjaci preporučaju da sok odmah popijete ili unutar tjedan dana kako bi iskoristili do maksimuma narančina blagotvorna svojstva. Krivci koji uništavaju vitamin C su opet izloženost zraku i dnevnom svijetlu.

Maslinovo ulje - Poznata su ljekovita svojstva maslinovog ulja, pogotovo ekstra djevičanskog koje sadrži preko 45 različitih vrsta antioksidansa koji blagotvorno djeluju na kardiovaskularni sustav. No, talijanski znanstvenici su ustanovili da nakon šest mjeseci skladištenja koncentracija spojeva iz maslinovog ulja, koji su zaslužni za pozitivno djelovanje na naše zdravlje, opada za čak 40 posto. Razlog tome je kisik u bocama koji uništava sve antioksidanse u maslinovom ulju.

Med - Iako pravi domaći med nema rok trajanja jer ne može se pokvariti, američki znanstvenici su otkrili kako s vremenom gubi svoja ljekovita svojstva. Istraživanje provedeno na sveučilištu Illinois pokazalo je kako se u periodu od šest mjeseci razina antioksidansa u medu od djeteline i heljde smanjila za čak 50 posto.    

11.11.2011. 11:09:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh