« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 1 mjesec
ZAPAMTITE

Kad je najbolje popiti kavu

Loša vijest za ljubitelje kave - znanstvenici su proučavali utjecaj kave na vaš "unutarnji sat" (kratko rečeno, unutarnji sat je sve i svugdje u vašem tijelu) i rezultati nisu onakvi kakve biste željeli

Vrijeme za kavu nije baš onda kad bismo željeli
Vrijeme za kavu nije baš onda kad bismo željeli (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

kava

,

jutarnja kava

Kava nam je napitak koji uvijek mora biti pri ruci, a s njim se dan započinje i nerijetko završava, no izgleda da sve što smo do sada mislili o kavi nije točno i da je pijemo u potpuno pogrešno vrijeme.

Naime, psiholog Kenneth Wright i ekipa znanstvenika proveli 49-dnevno istraživanje sna i spavanja u kojem su sudionici stavljeni u različite situacije tri sata prije spavanja. Bili su izloženi jako ili prigušenom svjetlu i zamoljeni da popiju dupli espresso ili placebo.

Znanstvenici su im tada provjerili slinu na melatonin, hormon koji kontrolira cikluse spavanja. Melotonin je taj koji nam pomaže da navečer zaspimo.

Ljudima koji su popili dupli espresso udar melatonina nastupio s 40-ak minuta zakašnjenja što je dovoljno da poremeti vaš unutarnji sat tako da vam drugo jutro bude teško ustati. Dugotrajan nedostatak sna može oslabiti vaš imunosni sustav.

Ako pak govorimo o ispijanju kave ujutro onda moramo govoriti i o kortizolu, popularno zvanom hormon stresa, no koji istovremeno kontrolira vaš unutarnji sat.

Uglavnom je razina kortizola u tijelu najveća ujutro, a kofein utječe na njegovu proizvodnju. Ako ujutro najprije pijete kavu vaše se tijelo nauči proizvoditi manje kortizola te tako postaje - ovisno o kofeinu.

Naravno, kava ima i niz pozitivnih utjecaj na zdravlje, ali najbolje vrijeme za njezino ispijanje je sredina jutra - kada je proizvodnja kortizola smanjena, a vjerojatno ne planirate tako uskoro ići spavati!

15.03.2016. 11:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh