« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
SPOLNE RAZLIKE

Jesu li žene slabijeg zdravlja zbog pretjerane čistoće?

Higijenska hipoteza tvrdi da nedostatak izlaganja infektivnim agensima u djetinjstvu povećava podložnost alergijskim bolestima - zbog svoje čistoće djevojčice su kasnije bolesnije od dječaka

Žene su zbog pretjerane čistoće osjetljivije od muškaraca?
Žene su zbog pretjerane čistoće osjetljivije od muškaraca? (Filomena Scalise/FreeDigitalPhotos)
Više o

zdravlje

,

čistoća

,

djevojčice

,

dječaci

,

higijenska hipoteza

Od djevojčica koje odrastaju u zapadnim društvima očekuje se da uvijek budu čiste i uredne, ali ta čistoća bi mogla biti kriva za povećanje broja slučajeva astme i alergija kod odraslih žena, sugerira novo istraživanje. Filozofkinja Sharyn Clough sa Državnog sveučilišta Oregon, koja se bavi znanošću i spolnim razlikama, ističe da žene za razliku od muškaraca češće boluju od astme, alergija i brojnih drugih autoimunih poremećaja, piše časopis Social Science&Medicine.

Clough je dokumentirala niz socioloških i antropoloških istraživanja koja pokazuju da društvo, naročito ono zapadno, na djevojčice gleda puno drugačije nego na dječake: „Djevojčice se često oblače u odjeću koja se ne bi smjela uprljati, djevojčice su sklonije tome da se igraju u zatvorenom nego dječaci i igru djevojčica roditelji češće nadgledaju nego igru dječaka." Zbog svega toga djevojčice su općenito čišće i urednije od dječaka. Logičkim slijedom dolazi se do zaključka da se zbog toga djevojčice izlažu sasvim drugačijim mikroorganizmima od dječaka, a to bi pak moglo objasniti znatne razlike u zdravstvenom stanju odraslih žena i muškaraca, tvrdi Clough.

„Ja predlažem sasvim novi pogled na stara istraživanja. Higijenska hipoteza je jako dobro utvrđena, ali ja se nadam da će se epidemiolozi i klinički stručnjaci vratiti korak unazad i pregledati podatke kroz prizmu spola", rekla je Clough. Poveznica između pojačane higijene te provođenja zdravstvenih mjera i većih stopa astme, alergija i autoimunih poremećaja naziva se higijenskom hipotezom. Higijenska hipoteza tvrdi, dakle, da nedostatak ranog izlaganja infektivnim agensima u djetinjstvu te kasniji nedostatak izlaganja helmintima (paraziti) u odrasloj dobi povećava podložnost alergijskim bolestima. Drugim riječima, nedostatak izloženosti ovim agensima sprječava tijelo da razvije odgovarajuće alergene i autoimunološke odgovore. Znači, djevojčice bi zbog svoje iznimne čistoće mogle imati više zdravstvenih problema u odrasloj dobi nego dječaci.

27.01.2011. 13:10:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    27.01.2011. 17:37
    "Koga briga za zdravlje dok nam se pune bankovni računi", rekoše farmaceuti :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh