« Zdravlje
objavljeno prije 6 godina i 1 mjesec
DOBRO JE ZNATI

Jesu li modrice opasne?

Primjerice, kod pretilih osoba se mogu pojaviti na nogama jer žilice pucaju pod pritiskom tereta

Koliko su modrice opasne
Koliko su modrice opasne (Wikipedia)
Više o

zdravlje

,

hematom

,

modrica

Hematom se najčešće definira kao bazenčić krvi izvan krvnih žila. Hematomi najčešće nastaju kao posljedica ozljede stjenke krvne žile nakon čega krv isteče iz žile u okolno tkivo. Manje hematome nazivamo modricama i one mogu biti živopisnih boja: plave, ljubičaste, žute pa čak i zelenkaste.

Hematomi se mogu pojaviti i spontano. Mogu biti posve bezopasni, ali i ukazivati na ozbiljna zdravstvena stanja. Razlikuju se prema veličini krvarenja u kožu i postoje tri osnovna tipa. Tip, odnosno veličina, ukazuju na mogući uzrok hematoma.

Trombocitopenija ili nedostatak trombocita u krvi - takozvanih krvnih pločica koje sudjeluju u zgrušavanju krvi - može biti u podlozi spontanih nastanka hematoma. Tada su u pitanju manja, odnosno krvarenja prvog tipa.

Hematomi se najčešće pojavljuju na ekstremitetima, jer se tamo najčešće udarimo. Kod pretilih osoba se mogu pojaviti na nogama jer žilice pucaju pod pritiskom tereta. Također na nogama se hematomi mogu javiti i kod trudnica.

Hematomi se u velikom broju slučajeva spontano razgrade, a stjenka žile se obnovi mehanizmima koji djeluju u tijelu. Iako većinom bezopasni, ponekad mogu imati komplikacije.

Osim što mogu biti vidljivi na koži, krvarenje može biti prisutno i u unutrašnjim organima i tjelesnim šupljinama.

Ako nisu veliki, hematomi zahtijevaju lokalnu terapiju: mirovanje, hladne obloge i heparinske masti i zapravo su bezopasni. Veliki hematomi ako se zakompliciraju zahtijevaju kirurški tretman. Stoga, ako posumnjate da nešto nije u redu, svakako potražite pomoć liječnika.

31.03.2018. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh