« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 sata i 56 minuta
SAVJETI

Hrana koja čuva zglobove

Stvar je vrlo jednostavna - kad malo zahladi, krenite sa juhama od kostiji i vaši problemi sa zglobovima će uskoro postati prošlost

Ubacite koju kost u juhu...
Ubacite koju kost u juhu... (Arhiva)
Više o

juha

,

zglobovi

Stvar je ozbiljna, jer zdravi zglobovi su ono što želite cijeli život - ne treba posebno objašnjavati koje sve probleme možete imati ako vam zglobovi nisu zdravi i koliko je kvaliteta vašeg života pala... stoga, pročitajte članak do kraja! 

Prema riječima nutricionista, da bismo održali zglobove zdravima, u prehranu moramo uključiti juhe od kostiju jer one sadrže puno kolagena.

Kolagen je protein koji je ključna strukturna komponenta mnogih tkiva u tijelu, uključujući kožu, kosti, tetive, ligamente i hrskavicu. Ovaj protein čini oko 30% ukupnog proteina u ljudskom tijelu, što ga čini najzastupljenijim proteinom. Kolagen se sastoji od aminokiselina, prvenstveno glicina, prolina i hidroksiprolina, koje formiraju dugotrajne, snažne vlaknaste strukture. Za zdravlje kostiju i zglobova važan je jer pomaže u održavanju njihove strukture i snage. Posebno je važan za hrskavicu koja omogućava nesmetano kretanje zglobova.

Prema Efimovu, dobar izbor je i hladetina od ribe, odnosno bilo koja hrana bogata kolagenom, poput pileće kože, mesnih juha ili gulaša.

Još jedan uvjet za održavanje zdravlja zglobova je prisutnost askorbinske kiseline u hrani. Ona pretvara prokolagen u kolagen", napomenuo je Efimov. Istaknuo je da je za održavanje zglobova zdravima ključna prevencija.

"Kad netko dobije dijagnozu artritisa, onda je kasno. Za tu bolest nema lijeka, ali određene prehrambene navike mogu ublažiti simptome", poručio je nutricionist.

Simptomi artritisa uključuju bol u zglobovima, osjetljivost i ukočenost, upalu unutar i oko zglobova, ograničeno pomicanje zglobova, toplu i crvenu kožu iznad zahvaćenog zgloba te slabost i trošenje mišića. Ako osjetite ove simptome, trebali biste razgovarati s liječnikom.

26.07.2024. 18:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh