« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 sata i 12 minuta
SAVJETI

Najopasnija prehrana na svijetu

Ljudi stvarno svašta jedu, no ipak bi trebali početi paziti na svoju prehranu, jer ćete inače otići bitno ranije pod zemlju...

Ovo izbjegavajte...
Ovo izbjegavajte... (Arhiva)
Više o

hrana

,

nezdrava hrana

Opasnosti zapadnjačke prehrane za ljudski organizam su i više nego poznate. Kako se pokazalo, od šest popularnih tipova prehrane, upravo zapadnjački stil može dovesti do raka crijeva, piše Nature.com.

Stručnjaci su proučavali šest popularnih tipova prehrane i njihov utjecaj na crijevni mikrobiom: mediteransku, biljnu, keto, visokoproteinsku, zapadnjačku i prehranu bogatu vlaknima. Jedino zapadnjačka prehrana negativno utječe na zdravlje crijevnog mikrobioma. Ona se temelji na brzoj hrani, prženom mesu, sokovima, slatkišima i mliječnim proizvodima.

"Puno masnoća i šećera, te nedostatak vlakana, ne dopuštaju crijevima da proizvode kratkolančane masne kiseline u količinama koje su potrebne za energetski metabolizam i pravilno funkcioniranje imunološkog sustava", napisali su znanstvenici u svom zaključku.

Pokazalo se da zapadnjačka prehrana izaziva nekoliko bolesti: kolorektalni karcinom, ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest.

Kad je u pitanju najkorisnija prehrana, znanstvenici su zaključili da je to mediteranska. Blagotvorno djeluje na organizam kod kardiovaskularnih patologija, upala crijeva i dijabetesa tipa 2. Mediteranska prehrana podrazumijeva uravnoteženu prehranu s puno povrća, agruma, cjelovitih žitarica, graha, plodova mora i malo crvenog mesa. Nekoliko je godina zaredom proglašena najboljom na svijetu, a bogata je omega-3 masnim kiselinama, vlaknima, B vitaminima i raznovrsnim antioksidansima.

28.07.2024. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh