« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 8 mjeseci
MLJAC

Jaja su odličan doručak

Uvriježeno je mišljenje da su pahuljice u kombinaciji s voćem ili jogurtom ili integralni tost s povrćem najzdravije opcije za doručak... no, ne slažu se svi stručnjaci s tim.

Što bi doručkovali?
Što bi doručkovali? (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

doručak

,

jaja

Za razliku od raznih pahuljica i tosta jaja su ukusna, bogata proteinima te čak pomažu u održavanju ili smanjenju kilograma.

Ovo su stvari koje stručnjaci ističu kao razlog zašto bismo trebali doručkovati jaja.

Čuvaju vid - dva antioksidansa u jajima, zeaksantin i lutein, čuvaju oči od utjecaja UV zračenja, ali i smanjuju rizik od nastanka očne mrene, piše Cookist.

Dulje osjećate sitost - proteini i masnoće u jajima održat će razinu energije na visini, a istovremeno ćete se dulji period vremena osjećati sito u usporedbi s tostom ili pahuljicama.

Jeftina su - u usporedbi s drugom hranom bogatom bjelančevinama, poput mesa, jaja su puno jeftinija i pristupačnija. Osim toga, pripremaju se također vrlo brzo.

Pomažu kod gubitka kilograma - ovo je još jedan dobra posljedica produljenog osjećaja sitosti. Istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu jaja za doručak, imaju veće šanse smršavjeti od onih koji za doručak jedu peciva.

Pomaže u razvoju mozga i pamćenja - jaja sadrže kolin, nutrijent koji igra važnu ulogu u razvoju mozga i jačanju memorije te tako smanjuje šanse za razvoj Alzheimerove bolesti. Veže se i uz poboljšanje koncentracije.

Sjajan su izvor proteina - jaja se smatraju jednim od najboljih izvora proteina, odnosno bjelančevina. To znači da sadrže sve esencijalne aminokiseline koje moramo dobiti iz prehrane. Stručnjaci preporučuju najmanje jedno jaje dnevno za uravnoteženu prehranu.

Sve u svemu, odličan doručak!

21.08.2022. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh