Hrana koja vas napuhuje
Nadutost je stvarno problem nekim ljudima, a većina tih problema može se riješiti ako promijenite prehranu
Ako osjećate nadutost poslije jela, trebali biste promijeniti način prehrane. Nutricionisti navode koja hrana uzrokuje nadutost, pa je počnite izbjegavati kako bi shvatili što vas stvarno napuhuje i radi vam probleme.
Brokula, kupus i kelj - ovo povrće sadrži rafinozu - šećer koji ostaje neprobavljen dok ga bakterije u crijevima ne fermentiraju pa nastaju plinovi. Međutim, njihovo češće jedenje zapravo može dugoročno pomoći, piše Health.com. Uzimanje hrane bogate hranjivim tvarima i vlaknima dovodi do jačeg, zdravijeg probavnog sustava koji je manje sklon nadutosti, tvrde nutricionisti. Stoga nastavite jesti zeleno povrće, ali ograničite porcije.
Jabuke - jabuke također sadrže fruktozu i sorbitol, šećere koji se nalaze u voću koji mnogi ljudi ne mogu tolerirati pa dolazi do nadutosti. No, jabuke su jako zdrave jer mogu smanjiti rizik od bolesti srca i respiratornih problema uključujući astmu i bronhitis. Stoga ih ih nemojte prestati jesti, već ih jedite, no umjereno.
Mahunarke - grah, leća, soja i grašak namirnice su koje uzrokuju plinove. Iako sadrže više nego dovoljno proteina, sadrže i šećere i vlakna koja tijelo ne može apsorbirati. Kombinirajte mahunarke s lako probavljivim cjelovitim žitaricama, poput riže ili kvinoje.
Mliječni proizvodi - ako osjećate nadutost nakon jedenja sira ili žitarica s mlijekom, možda ste intolerantni na laktozu, što znači da vašem tijelu nedostaju potrebni enzimi za razgradnju laktoze. Stoga odaberite alternative bez laktoze ili bez mliječnih proizvoda.
Slana hrana - konzumiranje hrane s visokim udjelom natrija može potaknuti zadržavanje vode što vas može napuhati. Ako pojedete puno slane hrane, pijte dosta vode kako biste lakše izbacili sol.
Izbacujte jednu po jednu namirnicu iz prehrane kako bi shvatili u kojoj je glavni problem i - riješili ste stvar!
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar