« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 9 mjeseci
MLJAC

Jabuke su tako zdrave...

Popularno voće bogato je raznim hranjivim tvarima poput antioksidansa, vitamina, vlakana i drugih zdravih elemenata, pa stoga nije čudno da se jabuka našla i u izreci - Jabuka na dan, doktor iz kuće van

Jabuke su strašno zdrave
Jabuke su strašno zdrave (Arhiva)
Više o

hrana

,

zdravlje

,

jabuke

Jabuka je najveći izvor antioksidansa kad se uzme u obzir voće koje se najčešće konzumira. Oni sadrže fenole koji mogu spriječiti reakciju slobodnih radikala s drugim molekulama, a time i oštećenja DNK. To, pak, može usporiti proces starenja i zaštititi od kroničnih bolesti.

To, naravno, ne znači da pretjerana konzumacija jabuka ne može imati negativne posljedice, no ako ne pretjerujete u tome, evo koje sve dobrobiti možete izvući.

>> Zašto trebate jesti jabuke? >>

Gubitak kilograma - jabuke se uglavnom sastoje od vode i vlakana i jao su siromašne kalorijama što ih čini sjajnim obrokom ili grickalicom ako nastojite smršavjeti. U tom je slučaju dobro pojesti jabuku prije večere.

Niži kolesterol i šećer u krvi - ako imate naviku guliti jabuku, razmislite još jednom. Dvije trećine vlakana i većina antioksidansa nalazi se u kori. To je također dobar izvor pektina koji doprinose zdravlju srca, snižavaju kolesterol i pomažu u regulaciji šećera u krvi.

>> Zašto su jabuke tako zdrave? >>

Pomaže u regulaciji probave - imate li problema s probavom, posebno zatvorom, uvrstite jabuku u svakodnevnu prehranu. Ona sprečava zatvor, no zahvaljujući tome što je bogata vodom također omekšava stolicu.

Prevencija kroničnih bolesti - jabuke su bogate fitokemikalijama, moćnim tvarima koje djeluju poput antioksidansa, a sprečavaju povećanje masnoća u krvi kao i rast nekih malignih stanica. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Planta Medica svakodnevna konzumacija jabuke smanjuje rizik od nastanka karcinoma.

>> Jedna jabuka dnevno - obavezan obrok >>

Zdraviji mikrobiom - redovna konzumacija jabuka potiče razvoj dobrih bakterija. Najveću korist imat ćete od kompletne voćke, dakle i kore i sjemenki. Ne zaboravite da zdrav i raznolik mikrobiom jača imunološki sustav te smanjuje rizik od dijabetesa i srčanih bolesti, piše EatThis.

15.07.2021. 18:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    15.07.2021. 22:29
    Najbolje
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh