« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
TKO BI REKAO?

Iznenađujući uzročnici boli

Uzročnici boli ne moraju nužno biti očiti, oni mogu biti prikriveni, zamaskirani vašim načinom života

Što nam sve nanosi bol
Što nam sve nanosi bol (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

nesanica

,

stres

,

zdrav život

,

bol

,

mobitel

,

uzročnici boli

Bol je nemoguće vidjeti ali jednom kada se pojavi teško ju je ignorirati, a razlog je vrlo jednostavan: bol je signal koji nam tijelo šalje da nešto nije uredu s našim organizmom. Kada bol nastupi najčešće posežemo za analgeticima koji blokiraju neugodan osjećaj, no na taj način nismo otkrili pravog krivca, uzročnika nesnosnih bolova.

Uzročnici ne moraju nužno biti očiti, oni mogu biti prikriveni, zamaskirani vašim načinom života, a kako bi ih identificirali donosimo vam nekoliko iznenađujućih krivaca za izazivanje nesnosnih bolova, piše Prevention.

Ljutnja - Vjerovali ili ne ljutnja može prolongirati i pojačati bol, a to su znanstvenici i dokazali. Naime, u jednom istraživanju liječnici su maltretirali volontere koji su patili od nesnosnih bolova u leđima, nakon tretmana uznemiravanjem ispitanici su trebali ili verbalno izraziti svoj bijes ili šutke otrpjeti. Osobe koje su „držale jezik za zubima" osjećale su jaču napetost u mišićima uz kralješnicu nego osobe koje su sočno psovale i galamile.

Rješenje: Slijedeći puta kada osjetite da vam disanje postaje pliće i ubrzanije, te da vam se mišići vilice stežu, očigledni znakovi suzbijanja nadolazećeg bijesa, pokušajte duboko disati i brojati do deset. Potom pronađite izolirano mjesto gdje ćete moći neometano verbalizirati svu svoju akumuliranu ljutnju.

Vaš mobitel - Dugotrajno držanje mobitel ramenom dok razgovarate stavlja vrat i ramena u neprirodan položaj koji vrlo lako može izazvati nesnosne bolove. Također, pretjerano pisanje poruka može dovesti do upale mišića i tetiva u palcu.

Rješenje: Ako planirate razgovarati duže od pet minuta koristite handsfree set koji ste dobili s mobitelom, a prilikom pisanja SMS-a umjesto vrhom placa tipkajte s jagodicom.

Pesimizam - Negativno razmišljanje, očekivanje najlošijeg mogućeg ishoda ili preuveličavanje ozbiljnosti date situacije može pojačati stres, a time i bol jer dio mozga koji je zadužen za procesuiranje emocija također obrađuje i bol.      

Rješenje: Kako bi izbjegli pojačavanje boli pokušajte razmišljati pozitivno, dobro, takva promjena se ne može dogoditi preko noći ali trebate težiti ka tome. Upišite tečaj joge, prakticirajte tehnike opuštanja, vježbajte disanje.

Premalo sna - Dok spavamo tijelo luči hormon rasta koji je neophodan za rast novog tkiva, a time i otklanjanja uzročnika bolova. Prema jednom istraživanju američkih znanstvenika, osobe koje pate od nesanice imaju tri puta veći rizik od kroničnih bolova.

Rješenje: Svi znamo da je jako teško zaspati dok nas probada nesnosna bol, no stručnjaci preporučaju autohipnozu. Koncentrirajte se na jedan objekt u sobi i netremice gledajte u njega ili razmišljajte o nečemu ugodnom - poput sunčanja na plaži, na taj način mozgu skrećete pažnju s boli, a tako opada i njezin intenzitet.

Samoća - Osobe koje pate od kroničnih bolova često se udaljavaju od drugih ljudi, a pošto smo socijalna bića pretjerana samoća može dovesti do depresije za koju znanstvenici tvrde da može pojačati bol.

Rješenje: Jasno je da ljudi koji pate od kroničnih bolova nemaju niti volje niti želje izlaziti van i družiti se s prijateljima cijelu noć, no kako bi si pomogli trebali bi stisnuti zube i pokušat se zabaviti s društvom barem na jedan sat.     

04.12.2012. 16:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh