« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
ZADOVOLJSTVO UNATOČ SUZAMA

Srcedrapajući filmovi čine nas sretnijima

Gledanje filmova sa tragičnim završetkom, poput Titanika, tjera nas da intenzivno razmišljamo o bliskim, voljenim osobama, a to rezultira fokusiranje na pozitivne aspekte života

Volite li plakati na filmove?
Volite li plakati na filmove? (Arhiva)
Više o

sreća

,

ljubav

,

Titanik

,

tragedija

,

filmovi

,

ljubavna drama

,

Ljubavna priča

Ako ste mislili da filmovi u kojima junaci skončaju na tragičan način unatoč vječnoj ljubavi izazivaju samo potoke suza grdno ste se prevarili jer su znanstvenici utvrdili da nas srcedrapajući događaji na malim i velikim ekranima ustvari usrećuju.

Naime, istraživanje Sveučilišta Ohio State, pokazalo je da gledanje tragedija tjera ljude na intenzivno razmišljanje o voljenim osobama i pozitivnim aspektima života, a to uzrokuje privremeni osjećaj sreće.

"Tragične priče često se fokusiraju na tematiku vječne ljubavi, a to tjera gledatelje da misle o voljenim osobama i svim njihovim vrlinama", objašnjava dr. Silvia Knobloch-Westerwick, voditeljica studije.

Znanstvenici tvrde da što su gledatelji intenzivnije razmišljali o voljenim osobama za vrijeme gledanja filmova to je osjećaj sreće bio jači.

"Izgleda da gledanje tragedija potiče ljude da sagledaju pozitivne strane svih veza u životu, a to bi moglo objasniti zašto su srcedrapajući filmovi toliko popularni unatoč svoj tuzi", kaže dr. Knobloch-Westerwick.

Studija je provedena tako da su znanstvenici pustili 361 studentu film "Okajanje", u kojemu vezu dvoje mladih ljubavnika okonča krvavi rat, a prije i poslije prikazivanja volonteri su morali ispuniti upitnik koji je mjerio njihovo emocionalno stanje, te osjećaj sreće i zadovoljstva sa životom.

Rezultati su pokazali da što su osobe bile tužnije zbog filma to su intenzivnije razmišljali o voljenim osobama i svim vezama u životu, a to ih je privremeno učinilo sretnijima.

"Pozitivne emocije generalno znače da ljudi nemaju problema u životu, dok nas negativni osjećaji poput tuge tjeraju da pomnije sagledamo situaciju. Iako će nas gledanje neke tragedije rastužiti ono će nas primorati da više cijenimo sve veze koje smo imali ili imamo u životu", objašnjavaju znanstvenici.

06.12.2012. 16:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh