« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
TREBATE ZNATI

Istine i laži o vitaminima

Još uvijek se oslanjate samo na vitamine kako biste održali zdravlje? Naučite istinu o tome koji suplementi vam mogu pomoći, a koji su potpuno beskorisni

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

vitamini

,

multivitaminiski preparati

,

mitovi

Nedavna istraživanja pokazala su da su multivitaminske tablete bacanje novaca, a sve je više dokaza da njihova česta uporaba čak i može štetiti zdravlju.

1. Mit: Mulitivitaminima možete nadoknaditi lošu prehranu - prošlogodišnja studija, koja je obuhvatila 160,000 žena pokazala je da one koju su uzimale multivitamine nisu ništa zdravije od onih koje nisu, barem kad je riječ o teškim bolestima poput raka, bolesti srca ili udara. Mulitivitaminiski preparati došli su modu početkom 20. stoljeća, kada je ljudima bilo teško doći do svježeg povrća i voća tijekom cijele godine, pa je dolazilo i do bolesti uzrokovanih nedostacima nekih vitamina. Međutim danas, kada je balansiranu prehranu lako održavati, ne igraju bitnu ulogu. Drugim riječima, mulitivitamini nisu zamjena, za uravnoteženu prehranu, već samo nadopuna.

2. Mit: Vitamin C pomaže protiv prehlade - 1970. dobitnik Nobelove nagrade Linus Pauling popularizirao je ideju da vitamin C spriječava prehladu. Danas su apoteke pune proizvoda na bazi tog vitamina, no nove studije kažu oprez! 2007., istraživači su analizirali starije studije te uključili više od 11, 000 subjekata da bi došli do razočaravajućeg zaključka: vitamin C ne pomaže protiv prehlade osim među maratoncima, skijačima i vojnicima u polarnim područjima. Dnevni unos vitamina C može ublažiti posljedice prehlade, ali nedovoljno da primjetite. Radi se naime, o dobitku od 1 do 2 dana u odnosu na to koliko bi trajao uobičajeni oporavak.

3. Mit: Vitaminske tablete spriječavaju bolesti srca - pretpostavljalo se kako vitamini antioksidansi poput C, E te beta-karotena mogu pomoći u prevenciji od ovakvih bolesti. Nažalost to se nije dogodilo. Studije su pokazale kako navedeni vitamini nemaju željenih učinaka.

2. Mit: Uzimanje vitamina štiti od raka - Istraživači znaju da nestabilne molekule koje se nazivaju i slobodnim radikalima mogu oštetiti stanice DNK, povečavajući rizik od raka. Također znaju da antioksidansi mogu stabilizirati slobodne radikale, čineći ih manje opasnima. Zašto onda ne uzeti dodatne antioksidanse kako bi se zaštitili od raka? Mnoge studije nisu uspijele dokazati ove tvrdnje kao i posljednja koja je obuhvatila 5442 žene. Tijekom perioda od 7 godina sve žene su iskusile jednaku stopu bolesti raka i umiranja bez obzira uzimale vitamine ili ne.

1. Mit: Vitamini ne mogu štetiti - staro je mišljenje da vitamini možda ne pomažu, ali ne mogu ni štetiti. No, serija istraživanja pokazala je kako ovo nije točno. Sve je započelo s velikom studijom beta-karoten pilula. Željelo se testirati mogu li spriječiti rak pluća, no umjesto toga istražuivači su otkrili iznenađujuće povečanje raka i smrti među pušačima koji su uzimali ovaj suplement. Dodatne studije pokazale su da ovo nije slučajnos, te kako povećani unos antioksidansa doista može potencirati rak. Vitamini su sigurni dok ih dobivate preko hrane, no u obliku pilula mogu biti poput droge, upozoravaju stručnjaci.

25.03.2010. 16:23:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh