« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
JESTE LI ZNALI?

Istine i laži o Microsoftu

Microsoft je danas jedna od najjačih kompanija na svijetu. Isto tako, jedna je od kompanija koja ima najviše protivnika u svijetu....

Fotografija vijesti
Više o

Bill Gates

,

Microsoft

,

windows

,

laži

,

Kvadrati 2010

Oni optužuju kompaniju i njezinog bivšeg glavnog direktora za lepezu stvari, od nasilno stvorenog monopola, preko krađe nekih od najvećih tehnoloških inovacija pa do toga da su utjelovljenje samog zla.

4. Microsoft je stvorio Windowse - dok je 1968. još 13-godišnji Gates programirao osnove u BASIC-u, inženjer Douglas Englebart s Instituta Stanford predstavio je svijetu prvi miš. U to vrijeme ova je stvarčica bila revolucija. Englebarta se smatra i začetnikom grafičkog korisničkog sučelja kojeg je početkom 1970-tih, tim stručnjaka iz Istraživačkog centra Xerox Palo Alto razvio te predstavio prvi osobni kompjuter Xerox Alto. Sadržavao je danas standardno sučelje: ikone, meni, prozore, kursor za klikanje. Kompjuter je radio na sustavu po imenu SmallTalk. 1979. 24-godišnji Steve Jobs iz Applea fasciniran sustavom, zatražio je uvid u njegovu njegovu tehničku dokumentaciju i tako je 1983. predstavljena Lisa, prvo komercijalno osobno računalo. Jobs je kasnije koristio sustav za platformu mnogo popularnijeg Macintosha. Kada je Bill Gates, koji je napravio softver za Mac, objavio Windows 2.0 1987., Apple ga je tužio za krađu imidža i ideja, nešto što su i sami ukrali od Xeroxa. Ipak, Apple je izgubio slučaj i tako je počela Microsoftova dominacija na tržištu softvera za osobna računala.

3. Microsoft ima ˝prirodan monopol˝ - neki pobornici američke ideje slobodnog tržišta brane Microsoft jer tvrde kako je dominaciju ostvario jednostavno boljom ponudom nad konkurencijom. No prava definicija prirodnog monopola je drugačija. Ekonomskim rječnikom, prirodni monopol ima kompanija kojoj je dozvoljeno da monopolizira industriju, jer je to u interesu države i potrošača. Na prvi pogled Microsoft tako izgleda, no razlika je u tome što kompanija koristi svoju marketinšku moć i veliki profit kako bi stvorila barijere za konkurenciju, te zaplašila i prijetila svakome tko se usudi ući u utrku za komad kolača.

2. Microsoft nije inovativna kompanija - drugim rječima, Microsoft je posudio ili ukrao većinu dobrih ideja koju je kompanija imala. Npr. Gates i prijatelji nisu napisali kod za MS-DOS, već su kupili QDOS (Quick and Dirty Operating System)  za 50,000 dolara, malo ga preradili i prodali licencu IBM-u za veliki novac. Također nisu kodirali ni originalni Internet Explorer, već su kupili licencu od kompanije Spyglass Inc., koja je izradila svoju malo poznatu tražilicu Mosaic. Njihov osnovni kod Microsoft je koristio za tri ili četiri verzije Explorera. Pobornici kompanije priznat će da nije inovator (Gates nije shvaćao potencijale interneta sve do 1995.), no dodat će kako ima najjače poslovne ideje na području softvera. Razmislite malo, prije Microsofta nitko nije predstavio ideju prodavanja softvera i hardvera odvojeno. Kompanija je bila prva koja prodala svoj operativni sustav stotinama proizvođača hardvera za osobna računala.

1. Bill Gates je zao - kada je Gates objavio da napušta poziciju generalnog direktora Microsofta u srpnju 2008., pojavila se hrpa tekstova i članaka o njegovoj ostavštini. Neki su ga uspoređivali s Henry Fordom, još jednom osobom koja je radila sa skupom tehnologijom i pronašla način kako da je prodaje masama. Microsoftova misija bila je osobno računalo u svakom domu. U tome su i uspjeli, jer Windowsi su prodani u 1,75 milijardi kopija od 1981. Gates je možda kriv za korištenje sumnjivih poslovnih taktika, ali kao filantrop osnovao je zakladu koja bi mogla imati najveće donacije na svijetu. Zaklada Bill i Melinde Gates već je uložila milijarde dolara u suzbijanje siromaštva i bolesti u zemljama trećeg svijeta. Koliko zlo to može biti?

07.05.2010. 10:52:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    admin
    07.05.2010. 11:53
    bullshit -> Xerox had invested in Apple (ie, Apple had given Xerox Board members stock in exchange for access to the research performed at PARC) and had invited the Macintosh design team to view their GUI computers at the PARC research lab; these visits had been very influential on the development of the Macintosh GUI.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh