« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
HILLARY CLINTON

Iran svijetu na izbor ostavlja samo kažnjavanje

Iran svijetu ne ostavlja drugi izlaz nego da primijeni kazne kako bi se obuzdao ubrzani iranski nuklearni program

(Getty Images)
Više o

Hillary Clinton

,

Iran

,

sankcije

Clinton, koja se u Londonu nalazi povodom konferencija o Afganistanu i Jemenu, znatan dio vremena posvetila je Iranu uoči očekivanog zahtjeva SAD-a za novim sankcijama Iranu u Ujedinjenim narodima ovoga tjedna. Ona u razgovorima nastoji dobiti potporu zemalja čija je podrška SAD-u potrebna kako bi se donijela odluka o novim UN-ovim sankcijama.

"Naši napori da se izvrši pritisak na Iran nisu zamišljeni kao kazna iranskom narodu. Oni su zamišljeni da promjene pristup koji je iranska vlada zauzela spram njenog nuklearnog programa", rekla je Clinton.

Očekuje se da će Kina biti najveća prepreka donošenju novih sankcija a Clinton je na razgovore s kineskim ministrom vanjskih poslova u Londonu Yang Jiechijem dovela i svog stručnjaka za sankcije. Ona je sastanak s kineskim dužnosnicima nazvala produktivnim ali nije dala dodatna objašnjenja.

Jedan je viši dužnosnik SAD-a kasnije izjavio da Kinezi nisu dali nikakva obećanja ali nisu ni isključili nove sankcije kao što su činili u prošlosti.

Clinton se u četvrtak u vezi Irana također susrela s višim dužnosnicima ključnih arapskih i europskih nacija, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije. (hina/metro-portal)

28.01.2010. 23:41:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh