« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SENAT POTVRDIO

Ben Bernanke ponovo predsjednik Federalnih rezervi

Senat je sa 70 glasova za i 30 protiv potvrdio mandat 56-godišnjem bivšem profesoru ekonomije sa sveučilišta Princeton, koji je 2006. naslijedio Alana Greenspana

(Getty Images)
Više o

federalne rezerve

,

Ben Bernanke

Bernanke je u Senatu naišao na najveće protivljenje koje je bilo kandidat za guvernera središnje banke doživio u protekla tri desetljeća.

Senatori su ga optužili da nije prepoznao i spriječio dolazak najveće financijske krize od Velike Depresije 1930-ih, te da je prekoračio svoje ovlasti sudjelujući u spašavanju tvrtki s Wall Streeta, uključujući osiguravateljskog diva AIG i banku Citigroup.

"Ako ste vi bodovni sudac našeg oporavka, onda se to može svesti na dvije riječi: banke pobjeđuju", rekao je u raspravi demokratski senator Sheldon Whitehouse.

Pristaše su Bernankeu odali priznanje da je spriječio dublju recesiju, srezavši referentnu kamatnu stopu FED-a gotovo na nulu, i ubacivši tisuću milijardi dolara u gospodarstvo.

"Nitko nije bio važniji za spriječavanje kolapsa financijskog sustava i spašavanje gospodarstva od onoga što je izgledalo kao neizbježni slobodni pad od predsjednika Bernankea", rekao je senator Charles Schumer, demokrat iz New Yorka.

Dan prije potvrde Bernankea u Senatu, Odbor za otvoreno tržište FED-a odlučio je u cilju potpore daljnjem oporavku gospodarstva zadržati referentnu kamatnu stopu na razini od nula do 0,25 posto, kako je to bilo od prosinca 2008. (hina/metro-portal)

29.01.2010. 00:28:13
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    29.01.2010. 07:57
    baš me zanima što će se događati ove godine i da li će mu opet uspjeti odgoditi neizbježno :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh